Kam zmizely peníze z IZIP? Vládní strany vyšetřování odmítly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Frustrace opoziční ČSSD, jejíž bývalý prominentní poslanec a hejtman David Rath je obviněn z korupce, zatímco jiné a větší korupční kauzy zůstavající podle sociálních demokratů nepotrestány, se může dál prohlubovat. ČSSD totiž dnes neuspěla ve sněmovně s návrhem na vznik vyšetřovací komise k projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Ani se o něm nehlasovalo, žádost sociálních demokratů zablokovaly vládní ODS a TOP 09.

ČSSD prosazuje sestavení komise, která by vyšetřila projekt elektronické zdravotní knížky. Komise by měla zmapovat, jak se stalo, že dva bývalí poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký dokázali Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) „vnutit svůj privátní projekt“ a získat pro IZIP částku 1,8 miliardy korun, uvedl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. „Dvě miliardy korun budou odepsány, vylijí se do kanálu. Není možné, aby sněmovna přešla věc mlčením,“ řekl Sobotka.

Komise by podle něj měla též odhalit, kdo konkrétně ve VZP zodpovídá za realizaci projektu IZIP. „Také by podle našeho názoru bylo potřebné zmapovat, kde ty peníze vlastně skončily. Protože je možné, že IZIP nesloužil jenom pro financování elektronizace našeho zdravotnictví, ale že se tam vyplácely absolutně neuvěřitelné odměny zaměstnancům této společnosti,“ dodal Sobotka.

ČSSD komisi navrhuje vytvořit i proto, že se podle ní některým velkým kauzám nevěnuje dostatečná pozornost. „Nemáme žádné informace o tom, že by se státní zastupitelství nebo policie zabývaly aktivitami Cabrnocha a Ouzkého ve správní radě VZP a tady v Poslanecké sněmovně v době, kdy byli poslanci, ačkoli je evidentní, že tito poslanci byli ve střetu zájmů,“ řekl Sobotka.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale poukázal na to, že projekt vznikl v době, kdy byla u moci sociální demokracie, a otázky by tedy měly směřovat na ni. Jménem dvou poslaneckých klubů ODS a TOP 09 zařazení nového bodu, při němž by poslanci o zřízení komise rozhodovali, na tuto sněmovní schůzi vetoval.

ODS: Je to jen snaha odvést pozornost od Ratha

„Veto pokládám za nepochopitelné a skandální,“ komentoval postup Sobotka. ČSSD podle něho navrhne zařazení bodu i na další sněmovní schůzi. Heger už dříve uvedl, že chce policejní vyšetřování.

„Ten bod nebyl na programu i tak má schůze 115 bodů, to byl ten hlavní důvod naší námitky. My jsme to chápali jako jasnou politickou snahu odvést pozornost od toho včerejšího (úterního) případu,“ řekl Stanjura. Sněmovna v úterý rozhodovala o potvrzení trestního stíhání bývalého hejtmana ČSSD Davida Ratha.

Správní rada VZP nedávno - rozhodla, že projekt skončí. VZP do něho zhruba za deset let vložila skoro dvě miliardy korun.