Kauza exposlance Severy míří k soudu. Táhne se déle než Čapí hnízdo či případ Vidkun

Pavel Severa ve sněmovně

Pavel Severa ve sněmovně Zdroj: Blesk:CNC_Daniel Černovský

Pavel Severa
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
5
Fotogalerie

Po pěti letech a sedmi měsících vyšetřování půjde exposlanec Pavel Severa, který se měl podle obžaloby dopustit podvodu se směnkami za deset milionů korun, před soud. Přestože jde o mnohem jednodušší věc, táhne se déle než stíhání premiéra Andreje Babiše kvůli farmě Čapí hnízdo nebo olomoucká kauza Vidkun. Délkou práce policie a státního zastupitelství předčí Severův případ pouze vleklý spor exministryně obrany Vlasty Parkanové nebo zkrachovalý projekt H-System.

„Vítám, že to ve finále dojde k soudu, a doufám, že řízení bude sledováno stejně intenzivně jako vyšetřování, které mě připravilo o politickou kariéru a práci,“ řekl deníku E15 Severa. Předloni byl nucen odejít z postu sekretáře TOP 09, který zastával od roku 2010.

Žalobce Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové podal na Severu obžalobu v květnu, případ bude řešit královéhradecký krajský soud. Bývalý politik, jemuž hrozí pět až deset let vězení, měl v roce 2013 zneužít alkoholismu svého dlouholetého známého, dnes už zesnulého podnikatele Zdeňka Švece, a přimět ho ve stavu, kdy se v opilosti neovládal, aby podepsal čtyři směnky celkem za devět milionů a 936 tisíc korun.

„Měl vylákat podpis několika směnek s vědomím, že nezajišťují žádné reálné finanční závazky,“ uvedl mluvčí krajského státního zastupitelství Pavel Bužga.

Trestní oznámení podala v září 2014 vdova po Švecovi, když ji Severa požádal o vrácení peněz. Orgány se opírají o znalecký posudek předložený Dagmar Švecovou, podle něhož byl její manžel kvůli závislosti na alkoholu neustále v nepříčetném stavu, a výpovědi několika svědků.

Oproti tomu v expertize Psychiatrické nemocnice Bohnice, kterou zadala policie, stojí, že znalec Švecové se vyjadřuje k otázkám, kterým nerozumí, a jeho závěry odporují zdravotní dokumentaci.

I Severovu verzi podpořili svědci. Uvedli, že Švec netrpěl alkoholovou demencí a i na sklonku života jednal racionálně a vyřizoval obchodní věci. „Největší ze směnek za více než pět a půl milionu korun sám uznal u notáře, kde ji použil k zápočtu,“ dodal Severa.

Krajské volby 2020 v Královéhradeckém kraji >>>

Policie v polovině roku 2017 záležitost odložila, protože nenašla jasné důkazy. Po stížnosti Švecové však státní zástupce vyšetřování obnovil. Severa míní, že zastavení stíhání by musel detailně zdůvodnit, a jeho rozhodnutí by navíc přezkoumalo Nejvyšší státní zastupitelství. Místo policie a žalobce má tedy případ objasnit soud.

„Že se některé případy dlouho táhnou, nám samozřejmě vadí,“ připustila šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Ze statistik ministerstva spravedlnosti plyne, že převážná většina řízení se v posledních letech zrychluje.

Jak dlouho policie a dozorující žalobce vyšetřovali některé kauzy

1040 týdnů                 kauza H-System, zkrachovalý stavební projekt

312 týdnů                   exministryně Vlasta Parkanová, nákup letadel CASA

293 týdnů                   bývalý poslanec Pavel Severa, vystavení směnek

233 týdnů                   premiér Andrej Babiš, dotace pro farmu Čapí hnízdo

168 týdnů                   exhejtman David Rath, ovlivňování zakázek