Kauza Libanon nekončí. Na tahu jsou vláda a policie

Armádní policisté hlídkují u vojenského letiště v  pražských Kbelích, kam přiletěl vládní airbus s pěticí Čechů unesených v Libanonu.

Armádní policisté hlídkují u vojenského letiště v pražských Kbelích, kam přiletěl vládní airbus s pěticí Čechů unesených v Libanonu. Zdroj: CTK

Případ pětice Čechů unesených loni v Libanonu, kteří se minulý čtvrtek vrátili domů, neskončil. Vláda by měla vysvětlit minimálně to, proč uniklo tolik informací, a zkoordinovat práci tajných služeb, jak se zavázala už přede dvěma roky. Také by se měla postarat o zvýšenou bezpečnost českých diplomatů v cizině, aby i oni neskončili jako rukojmí.

Vlastní podrobnosti libanonské kauzy má objasnit trestní řízení. Policie už pětici vyslechla. Kauza je ve stadiu prověřování, takže zatím nikoho neobvinila. Údajně se zajímá i o to, zda ve hře nebyly úplatky. „Žádné informace neposkytujeme,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Opozice chce prosadit neveřejné jednání poslanců s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Zodpovědní ministři tiřečí, premiér mlží. Už nejde o důvěryhodnost vlády, ale celé České republiky. A o bezpečnost země, kterou vláda svým diletantismem ohrožuje,“ zdůraznil šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Místopředseda dolní komory parlamentu Petr Gazdík (STAN) vyzval Sobotku, aby se omluvil Spojeným státům, jejichž ambasáda rozhodnutí o nevydání Libanonců Alího Fajáda a Chálida El Marábího americké jurisdikci ostře odsoudila. Je přesvědčena, že neexistuje jakékoli ospravedlnění skutečnosti, že byli propuštěni.

Největší nesrovnalosti aneb Co vlastně dělali zpravodajci a jejich šéfové
Do Libanonu před sedmi měsíci odjela pětice Čechů včetně příslušníka Vojenského zpravodajství Martina Psíka. Bylo jejím hlavním cílem získat informace o českém občanovi, který zmizel v Libyi? Proč měly být informace předány právě v Libanonu, a ne někde jinde?
Proč Psík neměl lepší krytí, aby nemohlo být odhaleno, že je důstojníkem tajné služby? Jak si vysvětlit, že měsíc po zadržení pětice „české bezpečností zdroje“ potvrdily médiím, že Psík je zpravodajcem. A proč skupina cestovala pohromadě? Aby ji Libanonci loni v červenci snáze zadrželi v údolí Bikáa, kde má základny Hizballáh známý kontakty na libanonské výzvědné služby?
Věděli o vyslání skupiny šéf služby Jan Beroun a ministr obrany Martin Stropnický (ANO), pod něhož služba spadá? Pokud ne, znamená to, že ji řídí špatně – například proto, že zpravodajci šéfům nedůvěřují a jednají na vlastní pěst? Beroun a Stropnický mají přímou odpovědnost. Věděli v době, kdy se pětice chystala na cestu, že je v Česku vězněný Alí Fajád agentem libanonské rozvědky?
Jakou úlohu sehrál Jan Švarc, advokát Libanonce Fajáda, který byl mezi zadržovanými Čechy? Nejprve se údajně obrátil na Úřad pro zahraniční styky a informace, poté kontaktoval vojenské zpravodajce. Sliboval jim informace o Čechovi zmizelém v Libyi jen Švarc, anebo i někdo z libanonských tajných služeb? Proč vojáci léčku neprohlédli? Chtěli civilní rozvědce dokázat, že jsou lepší?