Každý z nás dluží 135 000 Kč. Půjčujeme si na bydlení, dárky i domácí mazlíčky

Zdroj: Lemony trade s.r.o.

Dvacet let zpátky dlužil každý z nás 10 000 Kč. Dnes je to podle dostupných výzkumů a statistik České národní banky rovných 135 000 Kč. Nějaký druh půjčky, ať už hypotéku, leasing nebo spotřebitelský úvěr, má v dnešní době zhruba každý třetí Čech. Bohužel se řada dlužníků potýká také s exekucí. A mnohdy jich má na krku rovnou několik. Na co si půjčujeme nejčastěji a jaké půjčky patří mezi ty nejoblíbenější? Máme pro vás praktický přehled.

Minulý rok jsme si půjčili téměř 4 000 miliard korun

Ze statistik ČNB vyplývá, že v minulém roce si Češi rozpůjčovali neuvěřitelných 3 991 miliard korun. Většinu poskytnutých peněz tvořily hypoteční úvěry (74 %), jejichž sazby se v uplynulém roce dostaly na své rekordní minimum. Jejich průměrná výše se vyšplhala na 2 034 199 Kč, přičemž nejčastěji jsme si hypoteční úvěr brali na koupi nového domu anebo na výstavbu. Za hypotékami se umístily klasické spotřebitelské půjčky, kterým šlapou na paty leasingy.

Osobní půjčku má pětina obyvatel

Pokud bychom se blíže podívali na nehypoteční úvěry, pak dospějeme k názoru, že nejoblíbenějším produktem je v našich končinách tzv. Osobní půjčka. Nějaký druh této ať už bankovní či nebankovní půjčky má asi pětina obyvatel. Drtivá většina žadatelů o půjčku míří v první řadě do banky. Málokdo si ale uvědomuje, že na ně čeká poměrně náročný proces s dosti nejasným výsledkem. Bankovní úředník zkoumá nejen bonitu klienta, ale také jeho finanční minulost, závazky i registry. Pokud dojde k názoru, že je pro banku příliš rizikový, půjčku mu z pochopitelných důvodů neschválí. 

Když neuspěju v bance, půjčím si u nebankovní společnosti

Ti, jejichž žádost zamítli v bance, mají možnost půjčit si u nebankovní společnosti. Podmínky nebankovních subjektů jsou totiž o poznání mírnější, než ve zmíněné bance. Navíc zde existuje též portfolio půjček pro problémové klienty, které zahrnuje třeba půjčky bez registru anebo dokládání příjmu. A právě tyto dvě skupiny spotřebitelských úvěrů patřily v uplynulém roce na pomyslná přední místa, co se oblíbenosti u spotřebitelů týče. Na paty jim šlapaly pouze SMS půjčky a rychlé půjčky na účet.

Novela zákona zpřísnila podmínky poskytování půjček

Díky novele zákona o spotřebitelském úvěru už není možné poskytnout půjčku jen tak někomu. Zde proto musíme zmínit jeden mýtus, kdy se mnoho spotřebitelů mylně domnívá, že v případě půjčky bez doložení příjmu není potřeba příjem pobírat. V tomto případě jde o půjčky, u nichž není potřeba dokládat potvrzení od zaměstnavatele. Společnosti totiž mají mnoho dalších způsobů, jak příjem žadatele ověřit. Velmi podobné podmínky platí také v případě půjček bez registru. Společnosti, které tento typ úvěrů nabízí, do registrů nahlíží, záznam zde ale nemusí brát jako překážku pro poskytnutí úvěru. 

Muži dluží více a půjčují si zejména zkraje týdne

Pokud bychom se podívali na spotřebitelské půjčky detailněji, pak zjistíme, že více dlužníků je mezi muži. Největší dluh mají pánové po padesátce. Zajímavé je i samotné spotřebitelské chování. Je obecně známo, že je to právě předvánoční období, kdy stoupá počet uzavřených úvěrů. Zajímavá je však i statistika jedné známé nebankovní společnosti, která říká, že nejvíce peněz si půjčujeme začátkem týdne, zhruba kolem třetí hodiny odpoledne. Co se týče účelu vypůjčených prostředků, spotřebitelské úvěry si bereme na úhradu běžných výdajů (nájem, paušál, platby energií), nečekané výdaje, spotřební elektroniku, vánoční dárky, ale paradoxně také domácí mazlíčky s rodokmenem, či luxusní dovolené u moře.