Když podnikání z domova ztrácí smysl. Na úsporný tarif nedosáhne část živnostníků

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)  ve středu předloží vládě konkrétní parametry úsporného tarifu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu předloží vládě konkrétní parametry úsporného tarifu. Zdroj: ČTK / AP / Virginia Mayo

Vláda schválila úsporný tarif, který má od října pomoci domácnostem s fakturami za energie. Průměrná výše podpory bude celkem zhruba 15 tisíc korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba čtyři tisíce korun. Dosáhnout na něj má většina domácností. Panují ale nejasnosti ve výkladu dvou vládních nařízení uvádějících tarify do praxe. Vyloučeni totiž mohou být živnostníci, kteří oficiálně vykonávají práci v místě bydliště.

„Příspěvek se nezohledňuje pro odběrná místa, ve kterých byl sjednaný odběr elektřiny zákazníkem v rámci podnikatelské činnosti nebo v rámci samostatného výkonu povolání zákazníka,“ píše ministerstvo průmyslu a obchodu v nařízeních. Záměr je jasný, příspěvek není určen k podpoře podnikání. O tři paragrafy dále žádá ovšem nařízení po dodavatelích energií, aby nahlašovali státu odběrná místa se sazbou pro domácnosti patřící zákazníkům s přiděleným identifikačním číslem osoby (IČO).

Takové znění ale může podle ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) poškodit i běžné domácnosti. „Návrh pravděpodobně vylučuje poskytnutí příspěvku pro zákazníky s přiděleným IČO, tedy pro více než milion živnostníků bez ohledu na to, že odběrné místo není používáno pro podnikatelskou činnost a má sazbu pro domácnosti,“ napsal úřad ministryně v připomínkách k předloženým nařízením.

Ministerstvo průmyslu a obchodu takový výklad odmítá. „Lidé s IČO, kteří v odběrném místě neprovozují podnikatelskou činnost, mají na příspěvek pomocí úsporného tarifu nárok,“ uvedl mluvčí rezortu Marek Vošahlík. „Naopak lidé s IČO, kteří v odběrném místě podnikatelskou činnost provozují, nárok na příspěvek nemají,“ dodal. Ministr průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) po středečním jednání vlády zpřesnil, že bude stačit informace, že má dotyčný tarif pro bydlení a ne podnikání. „Úsporný tarif nerozlišuje, jestli v domě bydlí podnikatel nebo zaměstnanec. Je poskytován na obytnou jednotku,“ řekl.

Celkově má stát na úsporný tarif vyhradit čtyřicet miliard korun, z toho zhruba dvě pětiny ještě letos. Lidé získají příspěvek automaticky, dodavatel energií jej odečte od záloh. Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací.

Podle Hospodářské komory vláda dlouhodobě podceňuje pomoc podnikatelskému sektoru. „Vláda se zaměřuje především na pomoc fyzickým osobám, a podnikatelé jsou upozaďováni,“ řekl mluvčí komory Miroslav Diro. „Přestože si plně uvědomujeme aktuální obtížnou fiskální situaci státu, dlouhodobě voláme také po pomoci zaměřené na podnikatelskou veřejnost, například v podobě přímé provozní kompenzace vysokých cen energií, zejména v energeticky náročných odvětvích,“ dodal.

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub