Klaus: Mnohdy jsem byl terčem kampaně pomluv, amnestie byla vrchol

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Ne všechno se mi podařilo, ne vždy bylo v mých silách uspět, přiznal Václav Klaus v posledním projevu před skončením prezidentského mandátu. Míní ale, že mnohdy bojoval proti kampani pomluv - jak ze strany protivníků, tak ze strany médií. Jak v případě kritizované amnestie, ale i v dalších otázkách, mu podle svých slov ležel na srdci osud obyvatel České republiky. Klaus také naznačil, že možná nebude chtít zcela opustit aktivní politiku.

Končící prezident Václav Klaus se cítí v mnoha svých rozhodnutích, která vyvolala kontroverze, terčem podle něj neférové kampaně pomluv. Klaus uvedl, že si stojí za amnestií, kterou vyhlásil na Nový rok. Řekl, že by ji vyhlásil znovu i se zkušeností razantního a zákeřného útoku, který podle něj ze strany jeho politických soupeřů následoval. Obvinění, že část amnestie, která ukončila dlouhá léta se vlekoucí soudní kauzy, byla pomocí zločincům, má Klaus za jednu z nejodpornějších pomluv, se kterými se za své politické kariéry setkal.

„Nevídaná mediální karikatura jejího smyslu, obsahu a důsledků, založená na myšlence, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, měla jediný smysl a účel: očernit celé mé prezidentské působení,“ řekl o amnestii Klaus.

Klaus, jehož druhé období ve funkci českého prezidenta skončí o půlnoci, prohlásil, že amnestii cítil jako povinnost, kterou bylo potřeba učinit. Smíření, odpuštění, poskytnutí možnosti začít znovu podle něj do demokracie patří.

Novoroční amnestie, v jejímž důsledku opustilo vězení několik tisíc lidí, byla ostře kritizována především pro druhý článek. Ukončil soudní projednávání kauz se sazbou do deseti let, které trvaly déle než osm let. Ústavní soud, na který se kritici obrátili, se ale amnestií odmítl zabývat.

Pohodlnější a bezpečnější by bylo nedělat nic, míní končící prezident. V takovém případě by však musel rezignovat na politiku, jak ji od listopadu 1989 chápe a už skoro čtvrt století prosazuje. Je prý ale připraven udělat maximum, aby se podobné „jakobínské zásahy“, čímž měl na mysli rozhodnutí Senátu o žalobě pro velezradu, nemohly opakovat.

Nehodlám být pouhým divákem

Václav Klaus také uvedl, že bylo pro něj obrovskou poctou vykonávat úřad českého prezidenta. Zdůraznil, že se v obou svých pětiletých funkčních obdobích snažil přispívat k zachování Česka jako suverénního státu, ctícího odkaz generací, které jej v minulosti vybudovaly a za jeho svobodu a demokracii byly ochotny položit život.

Věří, že Českou republiku může čekat dobrá budoucnost, pokud lidé budou mít před očima na prvním místě národní a statni celek. Naznačil také, že se možná nestáhne do politického ústraní. „Všem, kterým není lhostejné, co se nyní v naší republice děje, chci vzkázat, že ani mně to jedno není a nebude. Nehodlám být pouhým divákem, když jde o tak mnoho,“ uvedl bez dalších podrobností.

„Děkuji všem, kteří mne v mé prezidentské funkci podporovali, kteří se nedali zmást pravidelně se opakujícími kampaněmi mých mocných odpůrců a politických soupeřů. Budu na ně spoléhat i nadále. A oni se mohou spolehnout na mne,“ dodal Klaus.

Pozor na politickou korektnost a moralizování

Podle Klause je potřeba dát si velký pozor na diktát politické korektnosti a na laciné, bez následujícího činu vyslovované, moralizování. Odcházející prezident míní, že na jedné straně jsou spolu s ním ti, kteří realisticky a s pokorou vědí, že změna chování lidí je v demokratickém systému dlouhodobým a evolučním procesem. „Je proto naším úkolem pečlivě střežit a zdokonalovat podmínky, za nichž naše chování a rozhodování probíhá,“ uvedl Klaus.

Na druhé straně podle něj stojí ti, kdo se nadřazují, moralizují a poučují. „Nárokují si, že jsou to oni, kteří vědí, jak snadno a jednoduše zlepšit svět a každého z nás. Většinou jde, bohužel, jen o jejich vlastní sebeprezentaci a o jejich osobní politické cíle, které se snadno vyslovovatelnými a vznešeně znějícími hesly nemají moc společného,“ domnívá se Klaus.

„Tak chápu i dnes tolik diskutovaný, ale myslím že v podstatě chybně nastolený problém korupce. Udělejme v boji s tímto nešvarem všechno, co umíme a co umí každý z nás, ale hlavně se pokusme zmenšit korupční prostor. Pokusme se zmenšit korupční prostor omezením role státu a veřejného sektoru vůbec a omezením rozsahu nejen našeho domácího, ale i evropského přerozdělování. Tam se ten problém odehrává. Tam je živná půda pro korupci,“ rozvedl Klaus.

Václav KlausVáclav Klaus|ctk

Českou politiku ovlivňují strany, které na to nejsou připraveny

Klaus zdůraznil, že se naplnila většina jeho obav ohledně evropské integrace. „Téměř devět let jsme součástí stále více se centralizující a roli jednotlivých států potlačující Evropské unie, což vede k tomu, že jsme přestali být plně suverénní zemí,“ uvedl Klaus, dlouhodobý kritik současné podoby evropské integrace. Roste podle něj síla byrokracie a naše životy ovlivňuje stále více nejrůznějších regulací.

Končící prezident připomněl i nejednoduchý český politický vývoj a zdůraznil, že zásah Ústavního soudu do politiky, když v roce 2009 soud zrušil připravené a vyhlášené parlamentní volby, změnil českou politiku. Politickou situaci podle Klause doteď poznamenává, že se v roce 2010 dostaly do Sněmovny nové strany, které na vládnutí nebyly připraveny.

Úsporné kroky přivedly Česko do možná zbytečně velké stagnace

Klaus si také myslí, že úsporná opatření přivedla zemi do možná zbytečně velké hospodářské stagnace. Hospodářství podle něj v útlumu asi ještě nějakou dobu zůstane. Protikrizová opatření jsou sice nutná, ale jen obtížně nastavitelná tak, aby přinesla pozitiva, dodal.

„Úsporná opatření, která jsou nutná, ale nepopulární, obtížně zkonstruovatelná tak, aby měla pozitivní efekt a ve svých důsledcích nevyhnutelně dvousečná, přivedla naši zemi k možná zbytečně velké hospodářské stagnaci, v níž nějakou dobu ještě zřejmě zůstane,“ řekl Klaus.

Odcházející hlava státu vládu kritizovala již ve středu. Při poslední návštěvě Strakovy akademie Klaus poznamenal, že kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) nevyužil své šance a silný mandát, který získal po volbách v roce 2010. „Já jsem věřil tomu, že se této vládě, díky i této parlamentní síle, podaří něco rezolutního udělat, a proto jsem taky na ni měl největší nároky,“ uvedl tento týden Klaus. Dodal, že s Nečasovým kabinetem spojoval největší očekávání. „Šance, mně se zdá, že byla, a ta nebyla úplně využita,“ uvedl při návštěvě vlády prezident.

Komentář E15: Václav Klaus - prorok, který zapomněl doříct své proroctví