Koalici čeká střet kvůli moci celníků

Celní správa

Celní správa Zdroj: Profimedia

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se rozhodla dál prosazovat záměr svého předchůdce, současného premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše, aby celníci u daňových trestných činů vedli vyšetřování jako policisté. A to přesto, že jednobarevná vláda Babišova hnutí už skončila a ministerstvo vnitra řídí šéf ČSSD Jan Hamáček. Podle něj by se práce Celní správy a strážců zákona překrývala. 

„Musíme o tom s novým ministrem mluvit. Jde o to, aby celníci mohli pro daňovou oblast přebírat kompetence policie. Tyto kompetence by ale nezískali výlučně celníci, jen by je sdíleli s policisty,“ řekla deníku E15 Schillerová.

Celníci by tak vyšetřovali hlavně podvody s DPH, tedy takzvané karusely, o nichž se dříve často zmiňoval Babiš. Mohli by zahajovat trestní stíhání fyzických i právnických osob a podávat návrhy na obžaloby.

„Nemyslím si, že je vhodné drobit nebo dublovat kompetence. Nicméně v programovém prohlášení vlády je napsáno, že tuto věc posoudíme,“ uvedl Hamáček. Dodal, že úkolem bude zřejmě pověřena expertní komise, kde budou i zástupci vnitra. Ti jsou však proti.

Červencové stanovisko ministerstva k novelám zákona o Celní správě a trestního řádu je jednoznačně odmítavé. „Navrhované změny představují výrazný zásah do trestní politiky státu a bezpečnostního systému ČR, a proto by měly být prováděny na základě zevrubné analýzy dat o stavu, struktuře a dynamice dotčeného druhu kriminality,“ stojí ve stanovisku uplatněném v mezirezortním připomínkovém řízení.

Naopak šéf Generálního ředitelství cel Milan Poulíček snahu Schillerové vítá. „Celníci, kteří kauzy prověřují, by je už nepředávali policii, která se s nimi musí seznamovat. Vyšetřování by se tak zjednodušilo a zrychlilo,“ míní. Aby celníci u daňových deliktů získali pravomoci policie, začal přede dvěma lety prosazovat tehdejší ministr financí Babiš. Bylo to po nástupu bývalého ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty do vedení Generálního ředitelství cel.

Kontroverzní zásahy Finanční správy

• Opoziční strany dlouhodobě kritizují přílišnou horlivost orgánů spadajících pod šéfku státní pokladny Alenu Schillerovou (ANO). Opozice tvrdí, že Finanční správa už jen při pouhém podezření z daňových úniků vydává na firmy zajišťovací příkazy, kdy jim zabavuje veškerý movitý i nemovitý majetek, kvůli čemuž již údajně několik společností zkrachovalo. Postup Finanční správy také opakovaně napadl Nejvyšší správní soud.

• Nejznámější je případ přerovské firmy FAU, která po vydání zajišťovacího příkazu skončila v konkurzu. Krajský soud v Ostravě přitom zajišťovací příkazy proti FAU zrušil a jeho výrok potvrdil i Nejvyšší správní soud. Medializované byly i kauzy rodinných firem Autotrans Petrol či KM Plus.