Kolik může dostat Konvička? Tři roky ale i alternativní trest

Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: CTK

Předseda Bloku proti islámu Martina Konvičku, který byl obviněn z podněcování k nenávisti, může v případě odsouzení dostat i některý z alternativních trestů. Mezi ně patří domácí vězení, obecně prospěšné práce, peněžitý trest, zákaz pobytu nebo vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce.

Vedle toho Konvičkovi ale hrozí až tři roky vězení. Případ řeší českobudějovické státní zastupitelství, které podnět k němu obdrželo 12. února. Trestní stíhání se týká prohlášení, která vysokoškolský pedagog a vědec Konvička zveřejnil v minulosti.

„Trest je vždy otázkou konkrétních okolností. Ale v tomto případě zákon stanoví sazbu od šesti měsíců do tří let, ovšem je možné také ukládat alternativní tresty jako například obecně prospěšné práce,“ řekl státní zástupce Josef Richtr, který případ dozoruje. Richtr potvrdil, že oznámení na Konvičku se mimo jiné týká jeho dřívějších prohlášení, kdy psal na svém facebookovém profilu o namletí muslimů do masokostní moučky.

Trestní oznámení podala jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková. „Měla jsem poznatky od několika přátel o těch (Konvičkových) výrocích na Facebooku,“ řekla Nováková. Domnívala se, že by se mohlo jednat o trestný čin, proto o tom sepsala úřední záznam.

Povinnost státního zástupce

„Udělala jsem to z úřední povinnosti, protože státní zástupce je podle trestní řádu povinen stíhat trestné činy, o nichž se dozví,“ uvedla. Záznam podstoupila podle místní příslušnosti státnímu zastupitelství v Českých Budějovicích. „Tím to pro mě skončilo a nevím, co se s tím pak dělo,“ dodala.

„Já jsem trestní oznámení (v únoru) předkládal policii, která prováděla šetření a zjišťovala, zda-li podle těch okolností je důvodné podezření, že trestný čin, v tomto případě přečin, konkrétní osoba spáchala,“ řekl Richtr.

Konvička je na základě dosavadních výsledků policejního vyšetřování obviněn. Kdy by se kauza mohla dostat do soudní síně, Richtr nedokáže odhadnout. „Nevím, jaké důkazy přinese obhajoba a jak rozsáhlé dokazování bude. Na první pohled se může jevit, že se jedná o poměrně jednoduchý skutek,“ uvedl Richtr.

Představitelé Bloku proti islámu vidí celou kauzu jako politicky objednanou. Takový názor v úterý jednoznačně odmítl ministr spravedlnosti Rober Pelikán (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v minulosti označil Blok proti islámu jako xenofobní sektu.