Koncept Chytrých řešení IoT si našel své místo na univerzitách i středních školách

Zdroj: ZČU

Řešení v rámci konceptu Smart City a Internetu věcí (IoT) jsou stále populárnější a velmi rychle se šíří. Za rostoucí oblibou mezi uživateli však nesmí zaostávat výzkum a vývoj nových řešení a jejich zavádění do praxe. Společnost ČD - Telematika je nejen předním dodavatelem funkčních inteligentních řešení, ale je aktivní i na poli spolupráce se vzdělávacími institucemi.

Tradiční partnerství s akademickou obcí

ČD - Telematika spolupracuje už řadu let se sdružením CESNET na šíření služby eduroam (education roaming), která studentům, pedagogům nebo vědcům poskytuje bezplatné připojení k internetu prostřednictvím WiFi. CESNET je sdružení vysokých škol a Akademie věd České republiky rozvíjející národní e-infrastrukturu a ČD - Telematika pro tuto organizaci zajišťuje také optickou infrastrukturu. V praxi to znamená, že vysoké školy, které jsou ve sdružení CESNET, stejně tak jako Akademie věd se svou rozsáhlou sítí pracovišť i členské vysoké školy spoléhají na kvalitu služeb ČD - Telematiky.

V Plzni vzniká Smart Campus

Jedním z významných akademických partnerů ČD - Telematiky je Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). Spolupráce zahrnuje celkem šest oblastí: vývoj a budování plzeňského Smart Campusu, vývoj a testování technologických řešení v rámci konceptu Smart City a IoT, vývoj a testování softwaru a komunikačních systémů, dále měření a diagnostika mechanických a elektronických systémů, ale i vývoj a testování hardwaru a spolupráce při vzdělávání a zavádění výsledků do praxe. ČD - Telematika instalovala v areálu ZČU technologie pro sledování obsazenosti celkem 10 parkovacích míst, které budou především poskytovat data pro studentské projekty. V běžném životě tyto technologie nacházejí uplatnění například u provozovatelů městských systémů parkování.

Smart Campus Západočeské univerzity v PlzniSmart Campus Západočeské univerzity v Plzni | ZČU

„Spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni má pro nás veliký význam jak v oblasti vývoje, tak i při zavádění nových technologií do praxe,“ přibližuje Peter Hudák, obchodní ředitel ČD - Telematiky. „Věříme také, že se nám díky této spolupráci podaří zaujmout některé absolventy natolik, aby se rozhodli rozšířit naše řady,“ zdůrazňuje další význam spolupráce.

„Jsem velmi rád, že se moderní technologie současné doby implementují a testují na Západočeské univerzitě v Plzni a stávají se tak v rámci spolupráce Fakulty elektrotechnické a společnosti ČD - Telematika přístupné pro studenty ZČU,“ zdůrazňuje Jiří Hammerbauer, proděkan pro vědu Fakulty elektrotechnické ZČU. „Studenti a zaměstnanci mají tak možnost se s nimi seznámit, pracovat na jejich rozvoji a pomáhat společnosti podporovat zájem o technické vzdělávání,“ dodává Hammerbauer.

Na IoT není nikdy brzy

ČD - Telematika čím dál více zaměřuje svou pozornost i na nabídku pracovních příležitostí studentům středních škol. Partnerským školám nabízí absolvování odborné praxe studentů a adekvátní nabídku zaměstnání absolventům. Kromě toho se zaměstnanci společnosti aktivně podílejí na výuce odborných předmětů, poskytují odborné konzultace a předávají zkušenosti z praxe.

Vyšší odborná škola a Střední škola technická v České Třebové (VDA) získá díky podpoře Pardubického kraje nové centrum výuky síťových technologií a elektrotechniky. Dodavatel stavby a odborným garantem je právě ČD - Telematika. Centrum vzniká rekonstrukcí prostoru starých kovářských dílen a součástí spolupráce je i dodání vybavení pro výuku. S dokončením projektu se počítá v prvním čtvrtletí příštího roku.

VDA rovněž reaguje na současné potřeby ve vzdělávání a otevírá nový obor Elektrotechnika IoT. „Vnímáme vývoj trhu a nabídka studijních oborů musí reflektovat nejen zájmy studentů, ale i poptávku firem po moderních profilech absolventů,“ uvádí ředitel VDA Jan Kovář. „Jsem přesvědčen, že strategické partnerství s významnými soukromými firmami, které jsou schopny rozvíjet moderní obory a dlouhodobě uplatňovat absolventy, přispěje k ještě vyšší kvalitě, ale i atraktivitě studia na naší škole. Přepokládám, že část našich absolventů může najít uplatnění právě v řadách ČD - Telematiky,“ dodává Kovář a upozorňuje na vzrůstající zájem žáků o prvky IoT ve výuce i volnočasových kroužcích robotiky. V nich mají zájemci možnost řešit technické problémy současné robotiky a automatizace za využití moderních stavebnic Lego Mindstorms Education EV3 či Fischertechnik.

Dalším z konkrétních příkladů je spolupráce se Střední školou teleinformatiky v Ostravě, kde funguje dokonce i IoT kroužek.

ČD - Telematika už nabízí v rámci konceptu Chytrých řešení množství produktů a služeb. Spojení se školami a univerzitami znamená, že se tato její nabídka bude i nadále rozšiřovat. Zájemci nejen z řad měst a obcí, ale i ze soukromého sektoru, například provozovatelé areálů nebo logistických parků, si tak budou moci zvolit nejlepší možné řešení odpovídající přesně jejich potřebám.

Více informací naleznete na www.cdt.cz/iot/