Babišova vláda dál reorganizuje státní správu, změny postihnou i GIBS

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: anna Vacková

Odcházející političtí náměstci na ministerstvech
Premiér Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Vláda od příštího roku počítá se zrušením 73 míst na ministerstvech a Úřadu vlády. Toho se změny dotknou nejvíc, postihnou ale i Generální inspekci bezepčnostních sborů. Další reorganizaci plánuje Andrej Babiš (ANO) na březen.

"Udělali jsme to teď, protože se systematizace dělá jen občas. Je to úplně normální, každý nový ministr dělá okamžité změny," argumentoval Babiš. Veškeré změny začnou platit od příštího roku.

Celkem na ministerstvech a Úřadu vlády ubude čtrnáct různých sekcí, zrušeno bude 23 služebních a 50 pracovních míst.

"Vzhledem k celkovému počtu zaměstnanců pod státní službou, který převyšuje 71 tisíc, a počtu všech státních úředníků, který převyšuje 451 tisíc, se nejedná o žádné čistky," tvrdí Babiš.

Vedle rušení odborů a personálních pozic vláda také nové sekce zřídila. "Došlo k vytvoření nového odboru prevence kriminality. Vznikl také nový odbor voleb, který bude řešit například problémy s hlasovacími lístky nebo se souběhem voleb," doplnil ministr vnitra Lubomír Metnar. Odcházející političtí náměstci na ministerstvechOdcházející političtí náměstci na ministerstvech|E15

Změny ve státní správě ale nekončí, reorganizace bude pokračovat i příští rok. "S počtem zaměstnanců nejsme spokojeni, další systemizace přijdou v březnu," řekl Babiš s tím, že od ministrů předpokládá šetření a další redukování.

Kroky nové vlády okomentoval Milan Chovanec (ČSSD). „Babišova vláda? Horší než Hun Attila na dobytém území. Vláda, která 10.1. nezíská důvěru, se dnes pokouší zničit nezávislost státní správy,“ uvedl bývalý ministr vnitra Sobotkovy vlády.

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký slova o čistkách odmítá. "Změny se dotkly především politické úrovně, kde je ta redukce vyšší," řekl novinářům. Změny nepovažuje za příliš rozsáhlé, jedná se podle něj především o zeštíhlení řídicí struktury některých ministerstev. V březnu podle něj budou podmínky pro systemizaci přísnější. 

Už dříve na ministerstvech skončili političtí náměstci dosazení minulou vládou Bohuslava Sobotky. Odešli například Ondřej Závodský (KDU-ČSL) z ministerstva financí, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) z ministerstva zdravotnictví či Monika Pálková (KDU-ČSL) z ministerstva vnitra. Čistky postihly i mluvčí a poradce.

Změny proběhly i na Úřadu vlády, kde skončilo jedenáct zaměstnanců, mezi nimiž byl například i ředitel odboru poradců předsedy vlády a expremiér Vladimír Špidla.

Babišovu vládu jmenoval prezident Miloš Zeman minulou středu, dnešní jednání by mělo být poslední v tomto roce, takže měl kabinet poslední příležitost změny do nového roku schválit. Jedním z hlavních argumentů při přípravách služebního zákona bylo to, že zabrání změnám na úřadech s příchodem každé nové vlády.