Kontrolní hlášení DPH zatím podala pětina plátců, čas mají do pondělí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Finanční správa evidovala do středy zhruba pětinu odevzdaných kontrolních hlášení k dani z přidané hodnoty (DPH). Termín pro odevzdání je v pondělí 25. dubna a poprvé se týká i čtvrtletních plátců daně. Celkově se tak hlášení může týkat zhruba 500 tisíc poplatníků, někteří z nich ale nemusí hlášení podat například proto, že nevykázali ekonomickou činnost.

Kontrolní hlášení k DPH účinné od letoška jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, je lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně.

Za leden podalo kontrolní hlášení zhruba 245 tisíc plátců DPH, za únor, tedy k 25. březnu, to podle mluvčí Finanční správy Petry Petlachové bylo obdobné. Zhruba 10 tisíc plátců DPH za leden kontrolní hlášení nepodalo a porušili tak zákon.

Tisícové pokuty

V souvislosti s kontrolním hlášením hrozí poplatníkům řada pokut. Nejnižší pokutu, 1000 korun, za pozdní podání hlášení bez výzvy úřadu nebude Finanční správa udělovat do doby, než začne platit novela zákona. Ta obsahuje zmírňující sankce a měla by začít platit zhruba od poloviny roku. Tisícikorunová pokuta bude automaticky prominuta pouze v případě, že prodlení při podání hlášení bylo v daném kalendářním roce poprvé.

Dále správa může dát pokutu 10 tisíc korun, pokud poplatník hlášení podá v náhradní lhůtě poté, co jej finanční úřad vyzval. Další pokuty ze zákona jsou 30 tisíc korun a 50 tisíc korun. Plátce může případně požádat o jejich prominutí, a to do tří měsíců od nabytí účinnosti novely. Ty pokuty budou ale úřady před účinností novely udělovat výjimečně, a to proto, že důvod pro vydání prvních pokut nastane podle Petlachové v zásadě nejdříve v polovině března a účinnost novely se předpokládá již od 1. června. „Navíc v tomto období je Finanční správa značně zaneprázdněna jinými administrativními prioritami, zejména zpracováním přiznání na dani z příjmů,“ uvedla Petlachová. Existuje i pokuta 500 tisíc korun v případech, kdy plátce závažně ztěžuje nebo maří správu daní.

Mlčenlivost v ohrožení

V souvislosti s blížícím se termínem informovala Unie daňových poplatníků, že kontrolní hlášení u advokátů a daňových poradců ohrožuje jejich mlčenlivost. „Obsahem kontrolního hlášení jsou informace o tom, od koho byly právní služby přijaty, případně komu byly právní služby poskytnuty, je-li alespoň jednou ze stran tohoto vztahu plátce DPH. Toto je s povinností mlčenlivosti neslučitelné,“ uvedla Unie.

Šéf Finanční správy Martin Janeček dnes ovšem uvedl, že s takovouto argumentací Finanční správa nesouhlasí. „Ochrana klienta se nedělá tímto způsobem. To bychom se dopracovali k tomu, že by advokát nemusel podávat ani daňové přiznání a platit daň. Je to uměle vykonstruovaná záležitost. Máme dokonce stanovisko ministerstva spravedlnosti, že hlášení tyto zásady neporušuje,“ uvedl. Navíc při vyplňování hlášení je ochrana klientů podle správy umožněna vyplňováním údajů v tzv. anonymizované zóně. „A je to stejně konkrétní údaj jako v případě daňového přiznání,“ dodal Janeček.

* **