Konvička půjde k soudu, hrozí mu tři roky vězení za podněcování nenávisti

Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: CTK

Státní zástupce dnes obžaloval předsedu Bloku proti islámu Martina Konvičku. Viní jej z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Konvičkovo uskupení to ve společném prohlášení s Úsvitem - Národní koalicí označilo za pokračování politické kriminalizace.

Konvička se podle žalobce přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod dopustil výroky na internetu. Konvičkovi za to hrozí až tříleté vězení. ČTK to řekl českobudějovický státní zástupce Josef Richtr.

„Mám za to, že svým jednáním veřejně podněcoval k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině a náboženství. V tomto případě konkrétně tedy vůči náboženství islámskému, respektive k těm, kteří toto náboženství vyznávají,“ uvedl Richtr.

Dodal, že obžaloba se týká několika konkrétních výroků, které Konvička prezentoval na internetu. V jednom z nich stojí: „Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás muslimové nameleme do masokostní moučky.“ V dalším případě podle žalobce Konvička uvedl: „Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.“

Jasně překročil slušné mravy

Žalobce podle prohlášení Konvičkova bloku svými prohlášeními o trestu a výkladu obžaloby „jasně překročil svoje pravomoci i slušné mravy“. Policie prý odmítla vyslechnout svědky obhajoby a hodnotit předložené důkazy i expertní stanovisko trestních právníků. Proti postupu policie i státního zástupce byl vznesen advokáty protest. Konvička má být trestán za to, že chce „bránit islamizaci naší země“, stojí v prohlášení Bloku proti islámu.

Případ bude řešit českobudějovický okresní soud. V případě prokázání viny Konvička nemusí skončit ve vězení, Richtr uvedl, že připadají v úvahu i alternativní tresty. Mezi ně patří například domácí vězení, obecně prospěšné práce, peněžitý trest, zákaz pobytu nebo vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce.

Konvička: Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami

Trestní oznámení loni podala jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková. Rozhodla se tak na základě Konvičkových výroků na facebooku, o nichž se dozvěděla od svých přátel. „Tím nejzávažnějším vlastně bylo hanobit osoby na základě jejich náboženského vyznání,“ citoval Novákovou Český rozhlas, který dnes na obžalobu Konvičky upozornil.

Představitelé Bloku proti islámu v minulosti uvedli, že vidí celou kauzu jako politicky objednanou. Takový názor však jednoznačně odmítl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase před časem označil Blok proti islámu jako xenofobní sektu. Konvička, který je přírodovědcem a pedagogem Jihočeské univerzity, povede v jižních Čechách do krajských voleb Blok proti islámu jako lídr kandidátní listiny.

Konvička je znám především jako lídr spolku Blok proti islámu
- Konvička je vzděláním entomolog, působí jako docent na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

- Narodil se 2. listopadu 1969 v Opavě. Vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, během revoluce v listopadu 1989 byl členem celouniverzitního stávkového výboru.

- Zviditelnil se jako vedoucí představitel iniciativy Islám v České republice nechceme, která zorganizovala petici proti imigračním kvótám. Iniciativa v ČR uspořádala několik akcí zaměřených proti islámu, odborníci z ministerstva vnitra ji zmiňují ve zprávách o extremismu.

- Konvička je nyní předsedou spolku Blok proti islámu (BPI), který měl ustavující sněm loni v červnu; ve svém znaku má spolek přeškrtnutou mešitu. Konvička islám kritizuje, nejde podle něj o náboženství, ale o válečnickou ideologii. Spolek na svých stránkách uvádí, že je otevřený i členům jiných politických stran, vojákům, policistům a státním úředníkům.

- Loni v září se BPI domluvil se sněmovní opoziční stranou Úsvit - Národní koalice na spolupráci. Úsvit chce jít s podporou bloku do voleb. Konvička bude takzvaným superlídrem formace. Letos v březnu napsal deník Právo, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a BPI na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi BPI ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun (předpokládané náklady volební kampaně).

- Letos v únoru na společné ideové konferenci v Praze schválily orgány Úsvitu i BPI změnu názvu strany na Úsvit s Blokem proti islámu. V březnu oznámil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, že ministerstvo vnitra změnu názvu straně nepovolilo. Nový název v kombinaci s programovými tezemi by prý podle ministerstva mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. Úsvit se podle Lidinského bude proti rozhodnutí bránit soudně.

- Konvička na stránkách BPI uvádí, že studuje islám mnoho let. Nesnáší ho, protože omezuje lidskou svobodu a ponižuje ženy.

- Konvička v minulosti vzbudil pozornost řadou protiislámských výroků. Známý je jeho výrok z facebooku: „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky.“ Podle žalobce také uvedl: „Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.“

V rozhovorech pro média nazval islám také „úchylárnou“ nebo tvrdil, že muslimové při výkladu koránu lžou. Podle Konvičky je „islám hnusný a špatný“, prohlásil také, že kdyby byl islám potlačován, nebyly by problémy s migranty. „To, co teď dělá EU, je horší ekvivalent mnichovské zrady,“ řekl Konvička.

- Již začátkem minulého roku se etická komise Jihočeské univerzity vyjádřila, že pokud Konvička nezmění způsob svého vyjadřování o islámu, má fakulta zvážit jeho další zaměstnávání. Děkan fakulty František Vácha řekl, že Konvičku propustit nehodlá. Na dalším zasedání komise Konvička prohlásil, že se nebude vulgárně vyjadřovat o islámu. Dodal však, že některé výroky, které mu jsou přisuzovány, neřekl a uvedl, že komise mu vyčítala formu některých vyjádření z internetových diskusí.

- Při loňském svátku 17. listopadu Blok proti islámu organizoval akci na pražském Albertově, kde se Konvička na pódiu připojil k podpoře prezidenta Miloše Zemana, který na mítinku promluvil. Na akci se poté snesla kritika některých politiků, rektorů vysokých škol i studentů, Zeman podle nich oslav zneužil a zachoval se jako nepřítel demokracie.

- Na únorovém shromáždění příznivců BPI a Úsvitu v Praze Konvička označil podporovatele migrantů za kolaboranty a varoval před migrací do Evropy.

- Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před časem označil BPI za xenofobní sektu.

Daniel Prokop: Společnost není tak rozdělená, jak chce Zeman či Konvička