Kšeftování s dluhy poslanci odmítají. Vládní novela míří do klíčového výboru

Exekuce

Exekuce Zdroj: Profimedia

Exekuce
Marek Benda
Sněmovna o koronaviru: Poslankyně ČSSD a exministryně školství Kateřina Valachová (8.4.2020)
Sněmovna o koronaviru: Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) (8.4.2020)
5
Fotogalerie

Nutnost pomoci lidem a firmám ve finančních problémech způsobených koronavirem zřejmě zrychlí schválování vládní novely exekučního řádu v parlamentu. Téměř půl roku odkládanou předlohu už projednal podvýbor pro exekuce, insolvence a oddlužení Poslanecké sněmovny, příští týden zasedá klíčový ústavněprávní výbor. Změny mají mimo jiné odstranit byznys s hromadným skupováním pohledávek velkými exekučními úřady.

„Nevylučuji, že to příští středu projednáme. Pak by následovalo druhé a třetí čtení na plénu sněmovny,“ řekl deníku E15 šéf ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS).

Zavedení dlouho diskutovaného systému jeden dlužník – jeden exekutor podle místa bydliště dlužníka má podporu řady koaličních poslanců ANO a ČSSD a také opoziční Pirátské strany, KDU-ČSL nebo TOP 09. Někteří zákonodárci však přicházejí s mírně odlišnými návrhy.

Podvýbor pro exekuce schválil dvě úpravy. První počítá s „čistou teritorialitou“, tedy s místní příslušností exekutorů a jejich přidělování soudy ve všech případech. Kompromisní verze lidovce Marka Výborného pak předpokládá zachování současného výběru exekutorů věřiteli pouze u vymáhání dluhů podnikatelů, výživného a náhrad škod z trestné činnosti.

„Tato pojetí teritoriality exekutorů jsou nejblíže návratu k systému státních exekutorů,“ míní sociální demokratka Kateřina Valachová. „Spojují výhody přímého dohledu soudů nad činností exekutorů s tím, že už se tolik nevyplatí kšeftování s pohledávkami a nebude možné následné vytváření balíčků pohledávek pro konkrétní exekutory,“ podotkla.

Pro jsou i Piráti. „Kompromisní návrh kolegy Výborného je schůdný. Je to ústupová varianta, pokud by neprošla stoprocentní teritorialita,“ uvedl poslanec Lukáš Kolářík.

Benda by však spíše než zavedení teritoriality upřednostnil zrušení starých a nevymahatelných pohledávek. „To považuji za stěžejní věc,“ dodal.

Zatímco ve většině evropských států je místní příslušnost exekutorů zavedena, v Česku exekuci provede exekutor, kterého navrhne oprávněný. Každý exekutor je tak místně příslušný pro celé území ČR.

Parlament už některé změny v exekucích schválil, obsahuje je zákon nazývaný Lex Covid. Jde například o omezení srážek z bankovních účtů nebo pozastavení exekucí nemovitostí.