Výběr šéfa Nejvyššího stavebního úřadu skončil fiaskem. Úřad má přitom fungovat od ledna

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)
4
Fotogalerie

Vláda hledá předsedu zbrusu nového Nejvyššího stavebního úřadu, který má už od ledna vládnout z Ostravy ostatním stavebním úřadům. V prvním kole výběrového řízení, do kterého postoupil jeden uchazeč, nebyl podle informací Úřadu vlády nikdo vybrán. Ve výběrové komisi řízené ministryní místního rozvoje Klárou Dostálovou (ANO) by pro druhé kolo mohli zasednout zástupci pravděpodobné nové vlády. Ti avizovali, že by nový stavební zákon chtěli změnit.

„V pondělí zasedla komise, která vybírala z jednoho uchazeče, který jediný splnil podmínky výběrového řízení. Uchazeč byl u pohovoru shledán neúspěšným,“ řekla deníku E15 mluvčí vlády Jana Adamcová. Tři další uchazeči podle ní nesplnili podmínky, jeden odstoupil sám. V prvním kole se mohli přihlásit pouze úředníci ve státní správě. Vláda nyní vyhlásí druhé kolo, do kterého se bude moci přihlásit i širší veřejnost.

Nejvyšší stavební úřad se čtyřmi stovkami zaměstnanců má být státní institucí zastřešující nové krajské stavební úřady, v podobném modelu jako u finanční správy. Jeho vznik je první vlaštovkou stavebního zákona, který v létě prosadila vláda Andreje Babiše (ANO) a jehož jednotlivé části budou v příštích letech postupně nabývat účinnosti. Stavební úřady přejdou postupně pod stát, zhruba polovina z nich skončí úplně, stejně jako tisíce dosavadních zaměstnanců.

Ve výběrové komisi zasedli kromě Dostálové její náměstkyně Marcela Pavlová, náměstkyně z Úřadu vlády Tünde Bartha a náměstek ministra vnitra Petr Hůrka. Pro druhé kolo se komise zřejmě rozšíří.

„Paní ministryně nabídla ve výběrové komisi místa někdejší opozici, tedy předpokládané budoucí koalici,“ řekl poslanec Martin Kupka (ODS), podle kterého je dobře, že vláda přistoupila ke druhému kolu výběrového řízení. „Byl bych rád, kdyby konkurence byla co největší, aby mohla komise vybírat z co největšího počtu uchazečů,“ dodal.

Budoucí vláda pěti stran ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů nový stavební zákon opakovaně kritizovala a chce ho změnit. Byť se opoziční politici v předvolební rétorice nezřídka uchylovali ke kritice „předraženého stavebního megaúřadu“, nakonec Nejvyšší stavební úřad tolik vadit nebude.

„To je ten nejmenší problém. Nejvyšší stavební úřad je vlastně vyčlenění současných aktivit ministerstva pro místní rozvoj,“ připouští Kupka. „To, co nám vadí, jsou stavební úřady na krajské úrovni. Ty v sobě integrují mnoho dalších orgánů státní správy a generují nepřijatelně masivní úřednickou strukturu. To budeme chtít zrušit a pracujeme na tom,“ dodal Kupka.

Krajské a obecní svazy požadují odložit účinnost zákona a do té doby prosadit změny, které vyjdou vstříc samosprávám. Ty mají přijít o úřady, které dosud spadaly do jejich přenesené působnosti.

Odklad účinnosti zákona o rok a půl, jak svazy požadují, by podle Dostálové nic nevyřešil. „Pokud by mělo dojít ke změně struktury stavebních úřadů a k dalším změnám včetně nového změnového zákona, odhadujeme proces na nejméně dva až čtyři roky,“ řekla. Klíčové je nyní podle ní vyřešit digitalizaci celého procesu.

Ministerstvo v pondělí vyhlásilo tři veřejné zakázky na dodavatele informačních systémů stavebního řízení za 2,7 miliardy korun. Konkrétně jde o Portál stavebníka, Informační systém evidence elektronických dokumentací a o Informační systém evidence stavebních postupů.