Lékaři v pohotovosti k dalším protestům: protežování nemocnic musí skončit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: iStock.com

Praktičtí lékaři pořádali ve Žlebech na Kutnohorsku symbolický pohřeb zavřené ordinace.
Lékaři v úterý protestují kvůli stávajícím podmínkám ambulantní péče.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Soukromí ambulantní lékaři žádají změnu vyhlášky, která rozděluje peníze ve zdravotnictví. Usnesl se na tom víkendový sjezd Sdružení ambulantních specialistů.

Ambulantní lékaři během října protestovali a uzavřeli své ordinace. Jedním z důvodů je, že ministerstvo zdravotnictví směřuje peníze v systému přednostně do nemocnic. Vedení sdružení získalo pro svůj postup plnou podporu členů.

„Sjezd vyzývá všechny ambulantní specialisty, aby zůstali nadále v plné pohotovosti pro pokračování protestních akcí proti poklesu našich úhrad a narůstání administrativní zátěže,“ zní v usnesení sjezdu specialistů.

Soukromí lékaři podle usnesení sjezdu považují za nepřijatelné, aby v době ekonomického růstu soukromým lékařům stagnovaly nebo klesaly příjmy. Podle úhradové vyhlášky, kterou vydal ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, totiž budou platby pro ambulance v nemocnicích růst rychleji než pro soukromé ambulance.

Novela úhradové vyhlášky je velmi mimořádný krok, který podle expertů je na hraně zákonného zmocnění. V minulosti k němu jednou došlo, a to když v křesle ministra zdravotnictví usedl David Rath z ČSSD a zvyšoval platby.

„Z hlediska obnovy přístrojů i trhu práce se ambulance dostávají na druhou kolej, jen kvůli rozhodnutí sociální demokracie,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Zdůrazňuje, že tento trend se netýká jen vyhlášky pro příští rok, ale pokračuje už několik let.

Na vyhlášku pro letošek si ambulantní specialisté stěžují Evropské komisi. Jak informoval Jojko, komise stížnost přijala a bude se jí zabývat.