Lékárníci pochybují o e-receptech

Lékárna

Lékárna Zdroj: profimedia.cz

Návrh na zavedení povinných elektronických receptů kritizují někteří zástupci lékárníků. Očekávání spojovaná s e-recepty se podle nich nemohou naplnit. Naopak prý hrozí zbytečné náklady. Na ministerstvu zdravotnictví vzniká projekt elektronizace rezortu, a pokud by s ním byla současná podoba e-receptů v rozporu, budou muset lékárny znovu měnit svá vybavení. „Kdo zaplatí zbytečně vynaložené prostředky?“ ptá se prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Povinnost psát recepty od roku 2015 výhradně elektronicky předložili v prosinci tři poslanci do vládní technické novely zákona o léčivech. Ta teď míří do Senátu. Kritizoval ji šéf lékařské komory Milan Kubek, podle kterého to pacientům nic nepřinese.

Naopak Grémium majitelů lékáren e-recepty podporuje. „I my chceme, aby přinášely výhod více, ale neznám jediný argument, proč by neměly být spuštěné jako povinné,“ řekl šéf grémia Marek Hampel.

E-recepty spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Z lékáren se data o předepsaných léčivech posílají do jeho centrální databáze. „Systém se ukazuje jako funkční. Zvažovaný termín zavedení povinné elektronické preskripce dává velkorysou rezervu k přípravě,“ tvrdí Veronika Babicová Petláková z tiskového oddělení ústavu.

Zatím jen kapka v moři

Elektronicky zatím předepisuje léky jen zlomek lékařů, bylo předepsáno 300 tisíc elektronických receptů. Papírových je ročně kolem 75 milionů. Do centrálního úložiště elektronických receptů je zapojeno přes 800 lékáren z celkových 2750. Úložiště stálo státní lékový ústav 150 milionů korun.

Kolik platí Evropané za léky?