Lesy ČR advokátům zaplatí 170 milionů, nejvíc za strategické služby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Státní podnik Lesy ČR se chystá dál utrácet a podle všeho ne úplně efektivně. Přestože ve své centrále v Hradci Králové i v pobočkách jednotlivých krajských ředitelství zaměstnává vlastní právníky, chce vybraným advokátním kancelářím zaplatit dohromady 170 milionů korun. Uzávěrka soutěže je koncem měsíce.

Přitom právní a také IT služby jsou delší dobu v hledáčku policie, která letos v sídle lesnického gigantu už dvakrát zasahovala. Jen za poslední tři roky utratila firma za právní poradenství rovnou půl miliardu.

Nejvíce peněz spolknou „právní služby strategického významu“ za 65 milionů. Jak tuto vágní formulaci chápat, mluvčí LČR Zbyněk Boublík nevysvětlil. Nereagoval ani na otázky zaslané e-mailem.

„Celou touto chystanou zakázkou LČR pouze dokumentují, že podezřelé transfery peněz vynakládaných na právní a IT služby mají velmi pevné kořeny bez ohledu na to, který ministr rezortu vládne,“ řekl deníku E15 bývalý šéf firmy, místopředseda Poslanecké sněmovny za TOP 09 Jiří Oliva.

Dvouleté smlouvy

Původně chtělo vedení státních lesů najmout externisty až do roku 2017 za 400 milionů korun. Nové výběrové řízení předpokládá úspory několika málo desítek milionů, protože smlouvy mají být jen dvouleté.

„Bude záležet na tom, aby členové hodnotící komise byli skutečně erudovaní a vybrali nejkvalitnější nabídky,“ uvedl David Ondráčka z Transparency International, která podniku vypracovává oponentní stanoviska k zadávacím dokumentacím výběrových řízení.

Milionové poradenství

Pochybnosti budí i poptávka po poradenství za 45 milionů korun, která souvisí s veřejnými zakázkami. Na tuto rutinní problematiku mají Lesy ČR speciální právní odbor, neboť každoročně vyhlašují stovky tendrů. „Sporů řeší hodně a jejich počet roste. Předpokládám ale, že advokáty budou potřebovat jen na nejsložitější kauzy, tedy arbitráže a podobně,“ míní Ondráčka.

Firma chce také nakoupit služby pro občanské, obchodní, autorské a smluvní právo za dalších 45 milionů.
A patnáct milionů hodlá vydat na běžné pracovní spory třeba s bývalými zaměstnanci.

Neúměrně vysoké náklady na externí právníky kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad. Za poslední dva roky v některých rezortech stouply až o devadesát procent, uvedl ve zprávě z počátku týdne.