Liberecký kraj a obce se spojí proti rozšíření těžby v Polsku

lignitový důl Turów

lignitový důl Turów Zdroj: Anna Uciechowska, CC BY-SA 3.0, wikimedia

Liberecký kraj a obce z Frýdlantska a Hrádecka se ve středu dohodly, že budou společně postupovat proti plánovanému rozšíření těžby bezprostředně za hranicemi v Polsku. Na spolupráci se chtějí dohodnout i se sousedním Německem. Uvedla to mluvčí kraje Blanka Daníčková.

„S požadavky se kraj a obce obrátí na ministerstvo životního prostředí a vyvolat chtějí rovněž diskusi na euroregionální úrovni, tedy se zástupci podobně ohrožených měst v Německu i Polsku,“ uvedla Daníčková.

Obce, které leží v bezprostřední blízkosti uhelného dolu Turów, se obávají nepříznivých dopadů rozšíření těžby. Zejména ztráty vody z podzemních zdrojů, z nichž berou vodu lidé ke každodennímu užití. „V souvislosti s těžbou uhlí se u nás na Frýdlantsku objevil problém už dříve, kdy zhruba deset domů přišlo úplně o vodu. Nyní je hrozba mnohem větší a o vodu mohou kvůli rozšíření těžby přijít celé oblasti,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Obce mohou přijít i o vodu

Řada lokalit v příhraničí nemá vůbec vodovody, například Vítkov, Václavice, Uhelná nebo Oldřichov. „Jsme první v pořadí, kdo by přišel o vodu. Polovinu spotřeby naší obce pokrýváme z vlastních zdrojů, další část bereme z buloveckého vrtu. Pokud přijdeme o vlastní zdroje, přinese to nejenom zvýšené náklady na výstavbu vodovodu a platby za odebíranou vodu, ale ztratíme i absolutní nezávislost,“ obává se starosta Višňové Tomáš Cyrus. V obci je na místních vodních zdrojích podle něj závislá například i továrna zaměstnávající 250 lidí.

Hnědouhelný důl u Bogatyně zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów, která byla postavena v letech 1961 až 1971. Dobývací prostor, který je dnes na rozloze zhruba 14 tisíc hektarů by se měl podle informačního systému EIA rozšířit asi o čtvrtinu. Liberecký kraj ale zatím nemá příliš mnoho informací k plánovaném rozšíření.

Máme jen velmi krátkou dobu k vyjádření

„Máme jen velmi krátkou dobu k vyjádření, a protože nejsou mezi Českou republikou a Polskem uzavřeny bilaterální dohody, je jednání s polskou stranou poměrně komplikované,“ uvedl krajský náměstek pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). „Nicméně od Polska budeme v prvé řadě žádat plné vyhodnocení vlivu nejen na životní prostředí, ale i dopady těžby na blízké obce,“ dodal.

Pokud se těžba v budoucnu skutečně rozšíří, chce kraj kompenzace pro dotčené oblasti. „Zvýšení těžby v polském dole bude mít negativní dopad na životní prostředí, každodenní život obyvatel blízkých obcí, ale i turistický ruch a pracovní místa. Ocitli bychom se ve stejné situaci, v jaké se nachází města dotčená těžbou na Mostecku,“ domnívá se hejtman Martin Půta (STAN).