Lidé na šumavské Modravě si oddechli, Na Ztraceném je klid

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Poprvé od 18. července, kdy začalo kácení kůrovcem napadených smrků Na Ztraceném a s ním i blokáda ekologických aktivistů, je v okolí šumavské Modravy klid. Na mnoha místech Národního parku Šumava totiž díky vlivům počasí začal kůrovec hynout sám a Správa parku proto přerušila kácení. Dvacítka aktivistů však stále zůstává na místě a monitoruje lesy v okolí. Napsala to agentura Mediafax.

Správci parku sledují lokalitu a vývoj kůrovce. Pokud by se i Na Ztraceném potvrdilo, že larvy brouka zahubili paraziti, viry a plísně jako v některých jiných místech parku, a nehrozí tedy jeho vylétnutí a zasažení dalších stromů, nebude se pokračovat ani v loupání kůry, uvedl včera mluvčí parku Pavel Pechoušek. O dalším postupu by se mělo rozhodnout v pondělí.

Aktivisté stále zůstávají v oblasti a monitorují okolí. „Budeme tu nejméně do pondělka, kdy proběhne na Modravě jednání u kulatého stolu,“ dodal Vozník. Jednání svolal ředitel Stráský a účastní se ho všechny strany sporu kolem zásahů na Šumavě.

S blokádou aktivistů nesouhlasili ani místní obyvatelé a konali protiakce

Ekologičtí aktivisté oblast Na Ztraceném obsadili už týden před zahájením kácení. Blokádu vyhlásilo Hnutí Duha, tomu ale soud formou předběžného opatření před začátkem kácení udělil zákaz zdržovat se a zasahovat v místě kácení. „Předběžný zákaz vstupu byl vydán soudem pro Hnutí Duha, blokádu však netvoří Hnutí Duha, ale ekologicky smýšlející lidé, kterým není lhostejné nelegální kácení na Šumavě,“ uvedl na začátku blokády Mojmír Vlašín, jeden z organizátorů akce.

Blokáda vyvolala odpor velké části obyvatel Modravy, Filipovy Huti a dalších obcí v parku. „Pamatujeme hluboké zelené lesy, teď vidíme jen obrovská území pokrytá mrtvými stromy,“ prohlašují místní lidé. Napětí na Modravě a okolí proto postupně rostlo, v posledních dnech blokády proběhlo i několik konfliktů mezi místními lidmi a aktivisty. Místní často blokovali i za použití traktorů cestu k lokalitě kácení aktivistům, a když chtěl místo navštívit v doprovodu šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky i Jaromír Bláha z Hnutí Duha, bránili mu lidé vlastními těly a zasahovat musela policie.

Aktivisté kritizovali policii, jejich zásahy prý byly neadekvátní

Po celou dobu zasahovala Na Ztraceném policie na žádost správy parku. Aktivisté její postup kritizovali, prý byl zásah neadekvátní a hrubý. „Policie účastníky blokády leckdy máchali v loužích a blátě, sypali nám i mravence za krk,“ komentoval zásah policie Vratislav Vozník, mluvčí blokády. Policie čelí několika stížnostem na svůj postup, její práci monitorovala také inspekce policie. Za neadekvátní a hrubé označil její zásah také Český helsinský výbor poté, co blokádníky navštívila Anna Šabatová, předsedkyně výboru.

Policie neadekvátnost zásahu odmítá. „Zasahovali jsme v rámci zákona vždy poté, co aktivisté odmítali odejít z vyhrazených míst na výzvy strážců parku, antikonfliktního týmu i zasahující pořádkové jednotky. Za opakované přestupky hrozí postiženým vysoké pokuty,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.