Marná snaha. Pětina vytříděných PET lahví skončí na skládce

Plastové lahve (ilustrační foto)

Plastové lahve (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Češi vyhodili předloni do žlutých kontejnerů 39 100 tun PET lahví, k recyklaci šlo jen osmdesát procent.

Institut cirkulární ekonomiky představil na úterní konferenci první výsledky studie, v rámci které zkoumá oběh materiálu z PET nápojových obalů. Studii provádí s česko-italskou společností Karlovarské minerální vody a Fakultou technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.  

Z dostupných dat výzkumníci zjistili, že v roce 2016 skončilo v kontejnerech na plast 39 100 tun PET lahví, přičemž zrecyklováno bylo o 7700 tun méně. „Lidé v Česku třídí velmi dobře. Je potřeba se zaměřit na to, kam materiál putuje dál, kolik se ho spotřebuje a co se z něj vyrobí,” komentovala výsledky ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová.

Kapacity na zpracování podle Jonášové v Česku jsou. „Existují čtyři hlavní zařízení na zpracování PET lahví. Jejich kapacita je kolem 70 tisíc tun za rok,” doplnila Jonášová. Institut poukázal na to, že na další využití šlo pouze 54 procent z celkového množství 58 380 tun PET nápojových obalů, které byly v roce 2016 uvedeny na trhu.

Konečné výsledky studie plánuje Institut představit do konce letošního listopadu. Poté studii podle Jonášové předá ministerstvu životního prostředí. Studie má mimo jiné podle představ Institutu přispět k diskusi o možnosti zavedení zálohovaného systému lahví.

Postoj ministerstva je podle Ladislava Trylče, který v rezortu vede oddělené zpětného odběru, rezervovaný. "Na jedné straně vítáme aktivitu, která by mohla omezit vyhazování odpadků v přírodě. Na druhé straně se obáváme dopadů, které by zálohování mohlo mít na současný systém," řekl Trylč pro ČTK. Vyjmout z nynějšího toku druhotných surovin PET lahve, pro které je nejlepší odbyt, by podle něj mohlo mít dopady i na finance pro obce. 

Záměr naopak uvítala expertka na zálohové systémy v EU Clarissa Morawski, podle které je v souladu s evropským recyklačním balíčkem. Podle tohoto souboru směrnic musí být do roku 2030 recyklovatelné nebo znovu použitelné všechny plastové obaly. Zpětný odběr se podle ní osvědčil například v Německu, Estonsku nebo Norsku. Funguje tak, že se o něj starají sami výrobci. 

Karlovarské minerální vody v lednu oznámily, že zvažují zavedení vratné zálohy na PET lahve, která by byla součástí ceny podobně jako u skleněných lahví. Šéf tuzemské jedničky na trhu s minerálkami Alessandro Pasquala tehdy uvedl, že záloha by měla být významná, aby se vůbec vyplatila.