Maturity mají mít jednu úroveň, povinné předměty zůstanou dva

Státní maturita

Státní maturita Zdroj: Sedmicka/Marek Podhora

Dvourychlostní maturitní experiment končí. O těžší zkoušky byl minimální zájem studentů. Maturity pravděpodobně budou mít v příštích dvou letech pouze jednu základní úroveň. Povinné předměty zůstanou místo plánovaných tří jen dva - čeština a cizí jazyk či matematika. Nepovinné předměty budou také jen dva. Počítá s tím novela školského zákona, kterou dnes schválila Sněmovna. Na úpravách se dohodli poslanci s ministrem školství Petrem Fialou.

Novelu školského zákona nyní dostane k posouzení Senát. Na její definitivní přijetí zbývá zhruba půldruhého měsíce, aby pozměněná pravidla platila před 15. listopadem. Do tohoto termínu totiž středoškoláci odevzdávají přihlášku ke zkoušce z dospělosti.

„Je to řešení na dva roky,“ uvedl ke změnám Fiala. Během této doby by měla expertní komise připravit koncepční změny v podobě státních maturit. „Je to kompromisní řešení mezi chtěným a možným cílem,“ dodala předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09).

Zamítnutí novely marně požadoval Vít Bárta (VV). Podle něho povede k propadu konkurenceschopnosti ČR kvůli tomu, že povinným maturitním předmětem nebude matematika. Fialu nazval hrobařem českého školství mimo jiné kvůli tomu, že novela ruší těžší úroveň maturity, s níž se počítalo jako náhradou za přijímací zkoušky na vysoké školy. „To je to svinstvo, to je ta největší prasárna,“ prohlásil Bárta za nesouhlasných výkřiků.

Jaroslava Wenigerová (ODS) poukázala na to, že ani podle platného zákona by matematika povinným předmětem nebyla, to by byly jen český a cizí jazyk. Jako třetí povinný předmět si maturanti mohli zvolit matematiku, občanský a společenskovědní základ nebo informatiku.

Jana Havligerová: A je po maturitách

Změny jsou reakcí na kritiku letošních státních maturit, které byly podle expertů i studentů příliš obtížné. Lavina kritiky se snesla například na hodnocení písemných prací. Neuspělo v nich přes 21 procent studentů, což je o 1,7 procentního bodu více oproti loňsku. „V provedení letošních státních maturit došlo k řadě významných pochybení,“ přiznal Fiala. V příštím roce se to podle něho nesmí opakovat, což stávající pravidla nezaručují.

Předloha počítá například s tím, že by písemné slohové práce z češtiny opět hodnotili učitelé jmenovaní ředitelem školy. Dosud sloh známkovali anonymní hodnotitelé, které vybralo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, tedy CERMAT. Pro maturity v příštím a přespříštím kalendářním roce mají být použity nyní platné katalogy požadavků „pro základní úroveň obtížnosti“.