Metnarův úřad chce koupit děla od Francouzů. Slováci se nestačí divit

Náboje do houfnice Dana zastaralé ráže 152 mm. Nové houfnice požadované českou armádou budou mít ráži NATO 155 milimetrů.

Náboje do houfnice Dana zastaralé ráže 152 mm. Nové houfnice požadované českou armádou budou mít ráži NATO 155 milimetrů. Zdroj: ČTK

Kontrola zásobníku houfnice Dana. Jde o původní verzi děla, které Slovensko celkově modernizovalo pod názvem Zuzana.
Houfnice Dana na vojenském cvičení
Houfnice Dana na vojenském cvičení
4
Fotogalerie

Spolupráce české armády se slovenskou a tamním obranným průmyslem byla na tuzemském ministerstvu obrany často skloňovaným tématem. Přesto současný ministr Lubomír Metnar (ANO) při nákupu 52 děl za šest miliard korun upřednostnil francouzskou firmu.

Slovenskou zbrojovku Konštrukta-Defence, která Česku nabízela samohybné houfnice Eva a Zuzana 2, rozhodnutí zaskočilo. „Vyhlášení výsledků veřejné zakázky nás překvapilo. Eva je ve všech parametrech vůči houfnici Caesar konkurenceschopná,“ uvedl šéf Konštrukty Roman Ušiak.

Ověřeno v NATO

Systém Eva je podle vedení slovenské firmy po technické i cenové stránce srovnatelný s francouzským, a navíc ještě lépe chrání posádku. Kromě toho má česká a slovenská strana další důvody ke spolupráci. Jsou to podobná výzbroj a zkušenosti Slováků s výrobou těžké obrněné a dělostřelecké techniky.

Ministerstvo obrany argumentuje tím, že francouzskou firmu Nexter Systems upřednostnilo proto, že houfnice Caesar je vyzkoušena v NATO. „Dělo Eva nemohlo být vybráno, protože nesplňuje základní podmínku české armády. Tou bylo nakoupit v NATO operačně zavedený zbraňový systém,“ řekl Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva.

Požadavky a kritéria

Vojáci a nákupčí stanovili osm desítek parametrů, z čehož jedenáct označili za hlavní. Byly to například cena, dostřel, rychlost střelby, škála munice, kompatibilita se systémy řízení palby používanými v NATO, umístění zbraně na podvozku Tatra a zavedení do výzbroje jiné armády NATO. 

Zdroj deníku E15 blízký akvizičnímu procesu však míní, že s požadavkem, který rozhodl o vítězi, mohlo přijít ministerstvo až dodatečně. Že zřejmě nebyl součástí zadání, plyne i z reakce ředitele Konštrukty.

„Z nám dostupných informací pro zpracování studie proveditelnosti zakázky nebyl definován požadavek na systém zavedený v armádě NATO,“ reagoval Ušiak na dotaz, proč firma nabízela houfnici, která nesplňovala údajně stěžejní kritérium české strany. „Tato podmínka musela být komunikovaná interně v procesu vyhodnocování zakázky,“ míní.

Pochybnostem nahrává i to, že Eva i Zuzana 2 postoupily do užšího kola. Kromě Francouzů se tam dostali ještě Izraelci s dělem Atmos a Jihoafrická republika s houfnicí Condor T5-52. „Důvodem postoupení pěti výrobců bylo, že systémy slíbili dodat na podvozku Tatra. Teprve pak byly posuzovány další parametry,“ tvrdí nejmenovaný úředník obeznámený s nákupem.

Střelba na dálku

Slovenská zbrojovka je přesvědčena, že její děla Eva i Zuzana 2 jsou pro posádku bezpečnější a komfortnější. „Eva umožňuje obsluze vypálit dvanáct ran, aniž musí opustit kabinu s balistickou ochranou. Cílem je, aby vojáci byli chráněni před střelbou nepřítele, ale třeba i před povětrnostními vlivy,“ dodal ředitel Konštrukty.

Oproti tomu české ministerstvo uvedlo, že posádka jak francouzské, tak slovenské houfnice sesedá. „V podmínkách české armády jsou děla ráže 155 milimetrů určena pro nepřímou dělostřeleckou podporu z hloubky vlastní obrany, a to za velmi krátkých zastávek a ze vzdáleností mimo dosah nepřítele,“ podotkl Petr Sýkora z ministerstva s tím, že dostřel se speciální municí činí až 55 kilometrů, se standardní 42 kilometrů.

Nad rozhodnutím vojska vybrat francouzské systémy se v červnu s odkazem na společný česko-slovenský projekt pozastavil premiér Andrej Babiš (ANO). „Proč jste nekoupili slovenská děla, když je to společný česko-slovenský projekt?“ ptal se na bezpečnostní konferenci ministrů obrany V4 šéfa českého rezortu Metnara a jeho slovenského kolegy Jaroslava Nadě.