MF do dvou týdnů podá civilní žalobu v kauze Mostecké uhelné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Ministerstvo financí zhruba do dvou týdnů podá ve Švýcarsku civilní žalobu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti. Česko se chce tímto způsobem ještě připojit k trestnímu řízení v této věci. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministerstvo se podle Kalouska ještě snaží připojit k trestnímu řízení v kauze MUS i jako poškozený. Odvolalo se kvůli tomu u švýcarských úřadů, které mu odmítly prominout lhůty pro účast v řízení. „Pokud naše odvolání nebude přijato, tak bude podána ona civilní žaloba,“ řekl Kalousek.

Naděje, že by ještě ČR dostala možnost připojit se k trestnímu řízení ve Švýcarsku jako poškozený, je podle Kalouska malá. „Velkou šanci nevidím, ale za těch tisíc švýcarských franků, kolik toto podání stojí, to stojí,“ řekl. Jeho úřad prý zpracovává civilní žalobu a podá ji „v řádu dnů, možná dvou týdnů“.

Česko hledá cestu k zablokovaným miliardám

Švýcarské úřady zahájily vyšetřování privatizace MUS už v roce 2005 a zablokovaly kvůli kauze kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. Praha začala letos v listopadu hledat způsoby, jak peníze případně získat zpět. Premiér Petr Nečas dříve uvedl, že je ve hře civilní žaloba, účast na trestnímu řízení, civilní žaloba připojená k trestnímu řízení a využití specifických paragrafů švýcarského trestního řádu.

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Letos v říjnu švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s privatizací MUS šest Čechů a jednoho Belgičana. Manažeři Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a Jacques de Groot jsou obžalováni z praní peněz, podvodu a falšování dokumentů.

Privatizace Mostecké uhelné se uskutečnila na konci 90. let. Podle policie ovládli podnikatelé v roce 1998 Mosteckou uhelnou pomocí peněz, které měla firma ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Deník Dnes loni v lednu napsal, že podle dokumentů od švýcarského soudce v souvislosti s privatizací MUS zřejmě dostalo miliony korun několik lidí blízkých ČSSD a jejímu expremiérovi Stanislavu Grossovi.