MF nečekaně zvýšilo odhad růstu ekonomiky

Miroslav Kalousek, TOP 09

Miroslav Kalousek, TOP 09 Zdroj: E15 Eduard Erben

Ministerstvo financí výrazně zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky. Letos i v roce 2012 by hrubý domácí produkt (HDP) měl stoupnout o 2,5 procenta. Zlepšení odhadu odráží podle ministerstva financí lepší než očekávaný vývoj v prvním čtvrtletí. Ještě v dubnu úřad odhadoval letošní růst ekonomiky na 1,9 procenta a růst v roce 2012 na 2,3 procenta.

„V letech 2011 a 2012 by měl být ekonomický růst tažen zahraničním obchodem,“ uvádí predikce. V roce 2013 by ekonomika měla růst podle MF o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.

Podle analytiků zlepšení prognózy v zásadě odpovídá reálným ukazatelům. Hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček potvrzuje důležitou roli exportní orientace české ekonomiky a především vazbu na vývoj v Německu. „Domnívám se, že zlepšení predikce ministerstva financí úzce souvisí s posledním vývojem ekonomiky v Německu, na kterou je Česko velmi těsně navázáno,“ uvedl Vaníček. V letošním prvním čtvrtletí v Německu růst HDP meziročně stoupl o 5,2 procenta, což byla nejrychlejší úroveň od roku 1990.

To potvrzuje i hlavní ekonom Patria Finance David Marek, upozorňuje ale i na některá rizika. „Nyní se odhad růstu HDP z dílny ministerstva financí přesně shoduje s naší prognózou a prognóza pro příští rok se liší jen nepatrně. Nad druhým poločasem ale visí několik otazníků, zejména riziko evropské dluhové krize a zpomalování růstu v Německu (Dnes došlo k nečekaně prudkému poklesu indexů nákupních manažerů za červenec v Německu a v celé eurozóně, což podle analytiků naznačuje slábnoucí růst v západní Evropě, pozn.red.). S poklesem cen komodit ve světě se ovšem zároveň snížilo riziko, že vysoké ceny komodit budou brzdit českou i globální ekonomiku,“ řekl Marek.

Odhad růstu ekonomiky pro letošní rok zlepšili na 1,9 procenta také analytici Raiffeisenbank. Nový odhad je ale podmíněný tím, že se nenaplní rizika spojená s dluhovou krizí Řecka a dalších zemí. Tato rizika jsou však podle analytiků významná.

Hrubý domácí produkt (reálný) – příspěvky k růstu

HDP (reálný) - příspěvky k růstuHDP (reálný) - příspěvky k růstu | MF

Naproti tomu například Svaz průmyslu a dopravy není v odhadu růstu české ekonomiky tak optimistický jako ministerstvo. Podle analytika svazu Oldřicha Körnera MF nepřikládá zřejmě dostatečný význam zpomalení ekonomiky v USA, dopadům cunami a obnovené recesi v Japonsku a spoléhá zřejmě na dosud příznivý růst německé ekonomiky táhnoucí celou eurozónu. Optimismu ohledně růstu české ekonomiky nesvědčí ani opakovaná oznámení o zvyšování daní a zavádění poplatků a informace o nekončící dluhové krizi v EU, dodal.

Podobně ČNB ve své květnové prognóze odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní i příští rok zhoršila. Letos centrální banka čeká růst hrubého domácího produktu o 1,5 procenta, pro příští rok zhoršila odhad na 2,8 procenta. Novou prognózu zveřejní 4. srpna.

Ve srovnání se zahraničím očekává ministerstvo financí, že letos i příští rok by se neměla výrazně změnit úroveň HDP na obyvatele v přepočtu běžné parity kupní síly. ČR by měla tak zůstat na 74 až 75 procentech 12 původních členských zemí eurozóny. To je více, než počítají odhady v případě Slovenska, Polska, Portugalska nebo Maďarska.

Odhady ministerstva financí

v závorce uvedeny odhady z předchozí dubnové predikce

2010 odhad 2011 odhad 2012
HDP 2,3 % 2,5 % (1,9%) 2,5 % (2,3 %)
Průměrná míra inflace 1,5 % 2,3 % (2,1 %) 3,5 % (3,2 %)
Spotřeba domácností (vývoj) 0,2 % 0,5 % (0,7%) 2 % (1,9 %)
Nezaměstnanost 7,3 % 6,7 % (6,9%) 6,4 % (6,5 %)

Zdroj: Makroekonomická predikce MF

Inflaci ministerstvo očekává letos i příští rok ve srovnání s předchozími odhady vyšší. Průměrná míra inflace by měla letos činit 2,3 procenta proti původně předpovídaným 2,1 procenta. V roce 2012 by měla inflace stoupnout až na 3,5 procenta kvůli postupnému sjednocování sazeb daně z přidané hodnoty. Zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z deseti procent na 14 procent podle MF zvýší inflaci o 1,1 procentního bodu. „Počítáme s plným promítnutím do spotřebitelských cen,“ uvedli analytici MF. Od roku 2013 by měl být následně zavedena jedna sazba DPH ve výši 17,5 procenta. Nižší letos i příští rok odhaduje ministerstvo financí nezaměstnanost. Letos by měla klesnout na 6,7 procenta z loňských 7,3 procenta. V roce 2012 pak úřad předpokládá její pokles na 6,4 procenta. „Optimističtější pohled na vývoj nezaměstnanosti umožňují zejména zlepšující se strukturální charakteristiky trhu práce a očekávaný hospodářský růst, přispět by měly i nové úpravy legislativy,“ uvedlo MF.

Hrubý domácí produkt – země střední Evropy

HDP - země střední EvropyHDP - země střední Evropy | MF

Naopak pesimističtější je MF v případě letoška ohledně spotřeby domácností. Zatímco v minulé prognóze očekávalo ministerstvo pro letošek zvýšení spotřeby o 0,7 procenta, nyní počítá s růstem o 0,5 procenta. Naopak v příštím roce by spotřeba domácností měla stoupnout o dvě procenta proti dříve odhadovaným 1,9 procenta.

Odhady růstu HDP (v procentech)

Instituce 2011 2012
Ministerstvo financí 2,5 2,5
ČNB 1,5 2,8
Raiffeisenbank 1,9 2,3