Miliardář Tykač je znovu stíhaný v kauze vytunelovaných CS fondů

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Vrchní soud v Praze zamítl stížnost uhlobarona Pavla Tykače proti obnově řízení. Pražský městský soud povolil obnovu v dříve zastaveném řízení loni v srpnu. Případ se týká obvinění z podvodu. Z vytunelovaných CS fondů zmizela v 90. letech více než miliarda korun. Kauza se táhne již šestnáct let

Soud to stihl. Státní zástupce Zdeněk Matula, který případ dozoruje koncem roku uvedl, že promlčecí lhůta v tomto případě by uplynula 26. února. Pokud by vrchní soudci nestihli vynést konečný verdikt včas, majitel firmy Czech Coal Tykač by byl již navždy beztrestný, ačkoliv nyní mu může hrozit až deset let vězení.

Tykače, jeho obchodního partnera Jana Dienstla a další dva muže obvinila protikorupční policie z účasti na podvodném vyvedení peněz z CS Fondů v roce 2006.

O rok později je policisté navrhli postavit před soud. Dnes již bývalý vrchní žalobce František Fíla ale stíhání Tykače a jeho spolupracovníků zastavil. Skutky, kvůli kterým je kriminalisté navrhli obžalovat, podle něj nebyly trestnými činy.

Kauza vytunelovaných CS fondů
V březnu 1997 byl ze tří fondů spravovaných společností C.S. Fond převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Peníze se už zpátky získat nepodařilo - většina skončila na účtech v zámoří.
CS fondy do února 1997 ovládala finanční skupina Motoinvest finančníka Pavla Tykače.
V únoru 2007 zmírnil odvolací soud předchozí rozsudek pražského městského soudu a poslal do vězení za podvod čtveřici mužů.
Bývalý jednatel Umany Josef Matoulek dostal osm let vězení, další jednatel této firmy Vladislav Naď si vysloužil pět let, uprchlý makléř Umany Tomáš Roit a tehdejší předseda představenstva správcovské společnosti CS Fondů Václav Vojtíšek (dříve Václav Franta) dostali po čtyřech letech. Matoulek, který v srpnu 2009 nastoupil do vězení, se opakovaně a marně snažil verdikty zvrátit. Naposledy jeho žádost odmítl v polovině loňského června pražský vrchní soud.
Kvůli vytunelování CS Fondů jejich pokračovatel, otevřené fondy Akro, požadoval po státu více než miliardové odškodné s odůvodněním, že úředníci nepozastavili převod peněz do zahraničí. Prvoinstanční soud Akru v lednu 2005 vyhověl, verdikt ale zrušil odvolací soud.
Loni v listopadu Městský soud v Praze rozhodl, že stát má zaplatit společnosti Akro přes 2,1 miliardy korun. Ministerstvo financí oznámilo, že proti rozhodnutí podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Soudy ještě řeší spor mezi českým státem a kyperskou společností SG Solar Green Limited (dříve Lapursa), která požaduje téměř miliardu korun jako náhradu škody způsobené vytunelováním CS fondů.

—————————————————————————

Situace se změnila v průběhu loňského roku, kdy městský soud řešil obžalobu na bývalého šéfa finančně-analytického útvaru ministerstva financí Jiřího Kudlíka. Obžaloba jej vinila z toho, že převodu miliardy z CS Fondů do ciziny nezabránil, i když prý mohl, soud jej ale osvobodil.

Během hlavního líčení s Kudlíkem ale hned tři svědci tvrdili, že strůjcem vytunelování fondů je právě Tykač a na základě jejich výpovědí následně státní zástupce požádal o obnovu jeho stíhání.

Hrozí zánik Tykačova impéria?