Mimořádné valorizace důchodů se zruší či sníží. Stát chce krachující systém dostat do plusu

Nakupování v supermarketu Tesco

Nakupování v supermarketu Tesco Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pomalejší zvyšování penzí v mimořádných i řádných termínech a také strop pro růst důchodů při vysoké inflaci. To jsou návrhy ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), jak vrátit systém založený na mezigenerační solidaritě do černých čísel. Bez zásahu státu by byl takzvaný penzijní účet stále zadluženější a už dnešní padesátníci by po odchodu na odpočinek dostávali výrazně méně peněz.

Po případném zásahu Ústavního soudu, který může zrušit vládní novelu zákona o důchodovém pojištění, by letos schodek nabobtnal až na 98 miliard. V tak velkém propadu průběžný první pilíř, na němž zabezpečení ve stáří stojí, nikdy v minulosti nebyl. Ostatně i ti, kteří půjdou do penze příští a přespříští rok, budou mít podle odborníků celoživotně o dva až tři tisíce korun méně než senioři, kteří stihli současnou vlnu nebývale štědrých valorizací.

„Záměrem je předložit úpravu valorizačního mechanizmu tak, aby více odpovídala současné situaci a potřebám příjemců všech typů důchodů, zároveň musí být zohledněn požadavek na rozpočtovou odpovědnost valorizací,“ uvedla mluvčí rezortu práce a sociálních věcí Eva Davidová.

ODS, TOP 09 i Piráti a STAN se na nutnosti změn shodují. „Průběžný penzijní systém bojuje o život. Dostali jsme se do situace, kdy nastavené valorizační mechanizmy zapříčinily, že už v tomto roce se deficit přiblíží osmdesáti miliardám korun, a to za předpokladu, že bude platit vládní úprava normy,“ řekl šéf sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).  

Problémy se prohloubí ve třicátých letech po nástupu populačně silných ročníků do důchodového systému. „Pokud nic neuděláme, rozdíl mezi vybraným sociálním pojištěním a výdaji na důchody se postupně prohloubí až na tři sta miliard. Neexistuje řešení, které by nebolelo,“ dodal poslanec.

Podle informací České televize předložil Jurečka koaliční radě tři varianty vedoucí k trvalému přibrzdění tempa růstu penzí. První možnost předpokládá zrušení mimořádných valorizací s tím, že senioři, invalidé a lidé pobírající pozůstalostní důchody by částku kompenzující inflaci dostávali v lednu při řádné valorizaci. Ve hře je také jednorázová výplata pěti tisíc korun. Třetí řešení spočívá ve snížení mimořádných valorizací o polovinu, tedy v zohlednění jen poloviční míry inflace.

Ministerstvo práce zatím nechce podrobnosti komentovat, čeká na výsledek jednání představitelů koalice. „Vláda oznámí finální dohodu do konce března, do té doby není relevantní sdělovat detaily o jednotlivých variantách,“ dodala Davidová.

Upravit by se měla i pravidla pro každoroční řádné lednové valorizace. Podle zatím neschváleného návrhu by se zvyšovaly pomaleji vždy, když bude inflace stoupat rychleji než mzdy. Právě tuto situaci Česko zažívá od minulého ledna. Rezort práce chce, aby si důchodci polepšili nejvýše o polovinu vysoké inflace a o polovinu růstu mezd.

V kombinaci s dalšími kroky by to znamenalo, že v lednu 2023 by průměrná penze za období předchozích jedenácti měsíců stoupla o zhruba 1700 korun měsíčně. Bylo by to o devět set korun méně oproti nynějšímu průměrnému důchodu. Úspora by podle předběžných propočtů činila 27 miliard korun. A v případě, že by penzisté dostali místo dvou loňských mimořádných přilepšení jednorázový pětitisícový bonus, by stát ušetřil třináct miliard. Celkem by si tak letos musel půjčit na důchody o čtyřicet miliard méně.