Ministerstvo průmyslu jde vstříc českým zbrojařům, ladí nový systém průmyslové spolupráce

Houfnice Dana na vojenské přehlídce uspořádané ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě.

Houfnice Dana na vojenské přehlídce uspořádané ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě. Zdroj: ČTK

houfnice Dana - cvičení Allied Spirit
houfnice Dana - příjezd na cvičiště
modernizovaná houfnice Dana M1M
152mm samohybná kanónová houfnice
152mm samohybná kanónová houfnice
22
Fotogalerie

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce nastavit nový systém pro zapojení českých zbrojařských firem do státních zbrojních zakázek ze zahraničí. Programy průmyslové spolupráce (offsety) v podstatě ukončila v roce 2012 nová evropská směrnice, která znemožnila ekonomickou kompenzaci při zadávání vojenských zakázek. Od tohoto roku stát nerealizoval větší nákup vojenského materiálu, který by ospravedlňoval či vyžadoval vznik průmyslového programu či zapojení domácího průmyslu. Vyplývá to z návrhu MPO, který ve středu projedná vláda.

Offsety jsou nyní přípustné pouze v případech, kdy je jejich použití odůvodněno ochranou podstatných zájmů bezpečnosti konkrétního členského státu EU. Česko jako malá země podle ministerstva nemůže v zabezpečení ozbrojených sil spoléhat výhradně na domácí zdroje, zároveň se ale musí snažit minimalizovat závislost v oblasti klíčových systémů a technologií na zahraničních dodavatelích.

"U budoucích vojenských zakázek je proto při pořízení od zahraničních dodavatelů důležité o průmyslové spolupráci uvažovat v dimenzích zajištění bezpečnosti dodávek, zapojení domácích podniků obranného průmyslu do dodavatelských řetězců, přesunu výroby či servisu na území ČR, podpory a údržby po dobu životního cyklu vojenského materiálu atd.," uvádí materiál.

MPO navrhuje zřídit pracovní skupinu za účelem nastavení nového systému a metodologie, který by v rámci budoucích akvizic ministerstva obrany zajistil maximální možné zapojení českého obranného průmyslu.

Přínos offsetů byl podle MPO nejen ve formě podpory domácího průmyslu, ale hlavně pomohly navázat českým podnikům úspěšnou dlouhodobou spolupráci se zahraničními partnery v jinak velmi konzervativním prostředí obranného průmyslu.

Offsetová legislativa vznikla v ČR v roce 1998 v souvislosti s plánovaným pořízením nadzvukových letounů pro armádu. Programy průmyslové spolupráce původně představovaly nástroj ekonomické kompenzace výdajů státního rozpočtu za techniku, materiál a služby zejména pro obranné a bezpečnostní účely země. Dvacetiletá etapa offsetových programů se uzavřela letos v květnu, kdy proběhlo poslední zasedání offsetové komise pro průmyslovou spolupráci.

Offsetové programy zajistily celkem 60 miliard korun, které byly investovány v ČR formou podpory exportu, přímých zahraničních investic a transferu know-how. Na offsetech spolupracovalo více jak 250 různých českých firem, jak z obranného průmyslu, tak z civilního sektoru. Mezi velké offsetové programy v minulosti patřilo pořízení stíhaček Gripen, dodávka kolových obrněných transportérů Pandur, či program spojený s pořízením lehkých obrněných vozidel Iveco pro potřeby armády.

Smyslem offsetů je ekonomická kompenzace vůči odběrateli objemově významných dodávek obranné techniky, materiálu a služeb. Nejde však o slevu z ceny, ale o kompenzaci nerealizovaných pracovních příležitostí a nevytvořené přidané hodnoty, které by vznikly v tuzemské ekonomice v případě nákupu od domácího výrobce.

Offsetová povinnost vznikala zahraničnímu dodavateli při zakázce přesahující 500 milionů Kč, od roku 2005 pak jedna miliarda korun. Výše offsetového závazku se pohybovala v rozmezí 100 - 150 procent hodnoty zakázky.