Ministr Mládek míří do Číny. Otázce lidských práv se nevyhne

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: Anna Vackova

Po ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi míří během několika týdnů do Číny i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Veze s sebou 25 podnikatelů s cílem obnovit hospodářské vztahy a přilákat čínské investory do Česka. Jednat bude například i o zavedení přímé letecké linky z Prahy do Číny. České firmy vidí šance hlavně v automobilovém a leteckém průmyslu, energetice, strojírenství a potravinářství. Otázce lidských práv se Mládek nechce vyhýbat.

Cílem ministra je restart ekonomických vztahů poté, co se Česká republika stala pro Čínu za minulých vlád podle Mládka vzorově nepřátelskou zemí. „Čína se brzy stane největší ekonomikou světa, je naším čtvrtým největším ekonomickým partnerem a na špatných vztazích s ní jsme prodělávali hlavně my,“ řekl dnes před odletem novinářům Mládek.

Nedávné 25. výročí krvavého potlačení protestů na náměstí Tchien-an-men není podle Mláda pro českou vládu uzavřenou záležitostí. „Nicméně respektujeme to, že Čína má nějaký vnitropolitický vývoj a my nejsme ti, kteří by měli školit, jak to má probíhat, byť samozřejmě bychom si možná přáli, aby vývoj spěl k nějaké formě demokracie bez excesů,“ dodal.

Mládek v Číně navštíví například továrnu Škoda Factory u Šanghaje. Má se setkat s ministry centrální vlády i zástupci tří z pěti nejbohatších čínských provincií. Jednat bude i s primátorem čtyřiadvacetimilionové Šanghaje. V Pekingu pak povede jednání s ministrem dopravy, informatiky a průmyslu a s ministrem obchodu.

Jednání s řadou investorů

Zástupci CzechInvestu chtějí jednat s řadou čínských investorů. „Máme například schůzku se šéfem firmy Noark Electric, která již v Česku působí, ale její aktivity jsou tady nepříliš velké. Věříme, že do budoucna by mohly zde velmi zásadním způsobem expandovat,“ dodal pověřený ředitel CzechInvestu Ondřej Votruba.

O zintenzivnění spolupráce s Čínou již jednal letos v únoru český prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v ruském Soči u příležitosti zimních olympijských her. Na návštěvě Pekingu byl v dubnu také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Proces zlepšování vztahů s Čínou by podle MPO měli završit svou návštěvou premiér Bohuslav Sobotka a prezident Zeman.

Deficit na české straně

Největším problémem česko-čínských hospodářských vztahů zůstává obrovský deficit ve vzájemném obchodě na české straně. Značné saldo obchodu v neprospěch Česka je způsobeno mimo jiné ztíženým přístupem českých subjektů na čínský trh. Podle Českého statistického úřadu dosáhl loni dovoz z Číny hodnoty zhruba 302 miliard korun. Naopak do Číny bylo z Česka vyvezeno zboží za 37,5 miliardy korun. Deficit Česka při obchodování s Čínou tak v loňském roce činil 264,5 miliardy korun.

V rámci českého vývozu do Číny dominují především automobily, stroje a zařízení k výrobě energie nebo součásti motorových vozidel. Dováží se např. strojírenské výrobky, výpočetní technika spolu s příslušenstvím, paměťové jednotky nebo mobily. Nejvýrazněji se z českých firem v Číně zřejmě prosazuje automobilka Škoda Auto. V Česku čínské firmy zatím moc neinvestují.