Ministři už letos utratili 70 milionů za externí poradce a advokáty

Premiér a jeho ministři v první polovině letošního roku vyplatili poradcům, advokátům a advokátním kancelářím dohromady 70 milionů korun.

Premiér a jeho ministři v první polovině letošního roku vyplatili poradcům, advokátům a advokátním kancelářím dohromady 70 milionů korun. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Spor mezi českým státem a Diag Human se točí kolem státní zakázky na obchod s krevní plasmou
2
Fotogalerie

Na co nestačí vlastní právníci, tam musejí nastoupit poradci a advokáti zvenku. Premiér a jeho ministři v první polovině letošního roku vyplatili poradcům, advokátům a advokátním kancelářím dohromady 70 milionů korun. Roční náklady na externí odborníky dosahují v posledních letech stovek milionů korun, podobnou částku lze očekávat i na konci tohoto roku.

Nejvíce utrácelo tradičně ministerstvo financí, které platí za advokáty zastupující Českou republiku v mezinárodních arbitrážích. Dohromady jim letos už vyplatilo přes dvacet milionů korun, což je oproti stejnému období loni o deset milionů korun méně. Česko momentálně čelí šesti mezinárodním arbitrážím. Firmy po státu požadují celkem 63 miliard korun, z toho 52 miliard chce vysoudit společnost Diag Human kvůli údajně zmařené zakázce na krevní plazmu.

Letos se podařilo státu úspěšně ukončit arbitráž s nizozemskou společností Fynerdale Holdings o zhruba 2,4 miliardy korun. Firma tvrdila, že české úřady pochybily ve vyšetřování podvodného obchodu s potravinářským mákem. Advokáti hájící Českou republiku přesvědčili soud, že peníze, které firma do obchodu s mákem investovala, zřejmě pocházely z trestné činnosti související s kauzou Mostecké uhelné společnosti. „Řízení tak skončilo již po jurisdikční fázi, což nejenže nebývá příliš časté, ale zejména to vedlo k rychlému a hospodárnému ukončení rozhodčího řízení,“ uvedlo ministerstvo financí. Advokátům v kauze stát letos vyplatil přes tři miliony korun, což patří mezi nižší částky.

Ministerstva kromě toho využívají odborníky k poradenství v rozličných oblastech. Úřad ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) si nechal radit ohledně Benešových dekretů, ministerstvo pro místní rozvoj najalo poradce ke stavebnímu zákonu, veřejným zakázkám či k dotacím, rezort ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) si zase nechal externě vyhodnotit situaci kolem OKD a Liberty Ostrava.

Samostatnou kapitolou jsou pak placení osobní poradci ministrů. Někteří se jejich počet snaží snižovat. Například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zaměstnává čtyři poradce, ještě předloni jich bylo třináct. „Každý začátek je těžký, což platí i pro mě coby ministryni. V začátcích jsem si ráda nechala poradit zkušenými odborníky,“ řekla deníku E15 ministryně. „Dnes již tolik poradců nepotřebuji. A také se v rezortu snažím šetřit, kde se dá,“ dodala Maláčová. Naopak její stranický šéf Jan Hamáček si stále drží devět poradců včetně bývalého ministra vnitra Františka Bublana, bývalého hejtmana Michala Haška či bývalého ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana.

Premiér Andrej Babiš, který vždy tlačil na ministry, aby neutráceli zbytečně za poradce, letos vyplatil 160 tisíc korun za poradenství od bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Bývalá mluvčí ANO Lucie Kubovičová zase kasíruje za poradenství Havlíčkovi jak na rezortu dopravy, tak na rezortu průmyslu a obchodu. Schillerová si neplatí žádné osobní poradce a všem třem ministrům zdravotnictví, kteří se během půl roku v rezortu prostřídali, radilo šest lidí.