Mládek: Obchod s Íránem je slabý, chceme ho zdesetinásobit

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: E15/Michael Tomeš

Jan Mládek
Jan Mládek
Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (vpravo) vystoupili 20. května v Praze na tiskové konferenci po zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu.
Kandidát ČSSD na ministra průmyslu Jan Mládek hovoří 23. ledna 2013 po setkání s prezidentem
ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek
8
Fotogalerie

Výše obchodní výměny mezi Českem a Íránem neodpovídá potenciálu, v krátké době by se měla zvýšit nejméně desetkrát. Po prvním zasedání česko-íránské společné komise pro hospodářskou spolupráci to prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Za devět měsíců letošního roku se český export do Íránu zvýšil o 46 procent na 1,1 miliardy korun. "Předpokládám, že ten nárůst bude daleko větší, až se podaří plně zprovoznit bankovní styk a vyřešit dohodu o ochraně investic a otázky pojištění," dodal Mládek, který se setkal s íránským ministrem hospodářství a financí Alí Tadžebníjáem.

Příležitostí pro české firmy je podle něj celá řada. Kromě tradičních odvětví ve kterých země v minulosti spolupracovaly, uvedl ochranu životního prostředí, čištění pitné a odpadní vody či dodávky vybavení do nemocnic.

Mládek doplnil, že text dohody o ochraně investic byl s Íránem dohodnut. Smlouva by mohla být podepsána v prvním čtvrtletí příštího roku a následně ratifikována. Česko je také připraveno podle Mládka podpořit vstup Íránu do Světové obchodní organizace (WTO).

České firmy mají zájem o vstup na íránský trh, snaží se tak mimo jiné nahradit výpadek kontraktů v Rusku, řekl již dříve ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal. "Íránský trh měl mnoho a mnoho vstupních bariér, které perspektivně mohou zmizet a ten zájem firem je obrovský. Registrujeme už první úspěšné případy (exportu). České firmy, které s námi byly poprvé na veletrhu v zemi loni, už tam dnes dodávají," řekl. Agentura otevřela své zastoupení v Teheránu na začátku letošního roku.

Například firma Energo-Pro má kontrakt za 405 milionů korun na dodávku dvou vodních turbín pro íránskou vodní elektrárnu Khoda Afarin. Opavský výrobce důlních strojů Ostroj podepsal memorandum o dodávce důlního dobývacího komplexu za desítky milionů eur. Brněnský Zetor zase dodá íránské společnosti Tondak Tiz 250 traktorů za zhruba 135 milionů korun.

Írán se dostal z ekonomické izolace letos v lednu, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program.