Na vrtulníky ze Spojených států chybějí peníze

UH-60 Black Hawk

UH-60 Black Hawk Zdroj: profimedia.cz

UH-60 Black Hawk
UH-60 Black Hawk
3
Fotogalerie

Více než dvojnásobek by Česko oproti Slovensku stály americké vrtulníky UH-60 Black Hawk, které nyní oficiálně nabídly Spojené státy. Zatímco cena jednoho stroje pro českou armádu vychází na 1,5 miliardy korun, Slováky předloni stál 650 milionů. Otázkou je, zda na ně Česko bude mít dost peněz.

Výběr helikoptér se táhne pět let. Podobné nabídky od několika světových výrobců obdržel rezort obrany přede dvěma roky. Místo původně předpokládaných šesti miliard na zakázku vyčlenil dvakrát tolik. Přímý nákup od americké vlády se stal téměř jistotou po březnové návštěvě premiéra Andreje Babiše (ANO) v USA.

Odborníci míní, že rozdíl v ceně je způsobený hlavně tím, že Slovensko si pořídilo jen základní verze UH-60 bez zbraňových systémů a sad náhradních dílů včetně motorů, které si teprve objednává. Vyplývá to i z nabídek pro Česko a Slovensko, které má deník E15 k dispozici. Pokud se však nepodaří cenu stlačit, vojsko nebude mít na požadovaný tucet strojů dostatek peněz.

„Americkou stranou schválená částka přes osmnáct miliard korun za dvanáct vrtulníků UH-60 je maximálním stropem a může se v průběhu dalšího vyjednávání snížit,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Potvrdil to bezpečnostní analytik František Šulc, který je obeznámený s podobnými akvizicemi. „Nabídnutá suma je opravdu nejvyšší možná. Spojené státy takto postupují vždy, snížení ceny je reálné,“ řekl.

Podařilo se to právě i Slovensku, které si objednalo devět UH-60. Američané za ně původně chtěli asi deset miliard korun, nakonec čtyři miliardy slevili.

Česko může dát navíc přednost dvanácti strojům UH-1 Venom. USA by je prodaly ministerstvu za přibližně třináct miliard, původně za ně žádaly téměř dvacet miliard. Ve hře je i kombinace osmi víceúčelových UH-60 nebo UH-1 se čtyřmi bojovými AH-1 Viper, které jsou momentálně nabízeny za necelých pět miliard. „Nyní se bude posuzovat, co je pro armádu přínosnější a výhodnější. Zda pořídíme dvanáct víceúčelových strojů nebo ve stejném celkovém počtu kombinaci víceúčelových a bojových strojů,“ dodal Pejšek.

Pro UH-60 hovoří mimo jiné fakt, že si je kromě slovenské vybrala například i maďarská, polská a rakouská armáda. To by mohlo zlevnit jejich servis ve střední Evropě. Mix UH-1 a AH-1, kdy oba typy vyrábí Bell Helicopter, využívá americké námořnictvo.