Na Žofíně převzaly ocenění nejlepší sestry roku 2012

Za celoživotní dílo v ošetřovatelství bude v soutěži Sestra roku 2012 oceněna Libuše Koppová z Třince

Za celoživotní dílo v ošetřovatelství bude v soutěži Sestra roku 2012 oceněna Libuše Koppová z Třince Zdroj: ctk

Nejlepší sestry roku 2012 převzaly na pražském Žofíně ocenění. Za celoživotní dílo v ošetřovatelství byla vyznamenána Libuše Koppová z Třince, která v hlasování veřejnosti získala také titul Sestra mého srdce. Sestrou roku v kategorii lůžková a ambulantní péče se stala Dagmar Šperlová, v kategorii komunitní a sociální péče Lenka Šetelíková a v kategorii management a vzdělávání Alan Ryba.

V českém zdravotnictví pracuje zhruba 100 tisíc sester. Ocenění se rozdělovalo letos potřinácté, dnešní galavečer byl poděkováním za jejich mimořádnou a zodpovědnou práci. Soutěž vyhlásil odborný časopis Sestra, záštitu měli Dagmar Havlová za Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), oba původní profesí lékaři.

V medailonku, který držitelku ocenění za celoživotní dílo Libuši Koppovou představil přítomným v sále, zaznělo, že vedle téměř padesátileté praxe v ošetřovatelství je aktivní v komunitní a sociální péči. V 62 letech začala studovat vysokou školu, je bakalářkou a pokračuje v magisterském studiu. Přednáší o stárnutí a stáří, etice, psychologii či komunikaci. Tisíce žáků osmých a devátých tříd proškolila v první pomoci. Ve společnosti Medica zdravotní péče, s.r.o., kterou spoluzaložila, využívá zkušenosti z praxe výjezdové sestry na záchrance.

Medailonek vítězky kategorie sestra v lůžkové a ambulantní péči ukázal Dagmar Šperlovou, která se jako staniční sestra v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech věnuje umírajícím i jejich rodinám. Pacienti a rodiny ji oceňují jako zkušenou a empatickou odbornici, která je dokáže uklidnit. Prožitek lidského loučení například umocnila, když umírající pacientce na její přání připravila vše pro svatbu.

Medailonek vítězky kategorie sestra v komunitní a sociální péči představil Lenku Šetelíkovou, která pomohla za deset let v občanském sdružení Bolíto stovkám dětí vyrovnat se s popáleninovým traumatem. Malí pacienti znetvoření úrazem na těle i na duši a mnohdy pohybově handicapovaní už nestojí také díky ní na okraji zájmu společnosti. Organizuje zdravotně-rehabilitační pobyty v cizině i sportovní programy v tuzemsku.

Medailonek vítěze kategorie sestra v managementu a vzdělávání přiblížil Alana Rybu, který vede vzdělávací středisko pražské záchranky. Připravil systém vzdělávání v přednemocniční neodkladné péči, který převzala pro školení záchranářů ostatní střediska v ČR. Podílel se na přípravách zákona o vzdělávání zdravotnických záchranářů a na tvorbě řady vzdělávacích programů, například pro řidiče vozidel záchranky.