Národní muzeum navrhne stopku pro nejvýznamnější Čechy

Budovy Národního muzea spojí chodba, kde budou vystaveny exponáty.

Budovy Národního muzea spojí chodba, kde budou vystaveny exponáty. Zdroj: Metrostav

Vláda bude jednat o návrhu, aby se panteon Národního muzea již nerozšiřoval o sochy dalších velikánů českých zemí. Naopak by se do něj mohla vrátit socha císaře Františka Josefa I. a císařovny Alžběty.

Přehlídku osobností českých dějin v panteonu Národního muzea čeká největší změna od vzniku instituce. Vedení muzea totiž přichází s návrhem, aby se počet bust v panteonu už dále nerozšiřoval. Návrh již projednala rada Národního muzea. V dohledné době ho dostane na stůl vláda. „Přikláníme se k tomu, že bychom panteon uzavřeli rokem 1948. Otiskla by se v něm první republika a dál bychom panteon nerozšiřovali,“ řekl deníku E15 ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Nad postojem vlády je zatím otazník. Návrh ještě na papíře neviděl ani ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Pan ministr bude mít podklady k této problematice od Národního muzea během tohoto týdne. Teprve po jejich prostudování může říci svůj názor,“ sdělila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Návrh vedení muzea vychází mimo jiné ze zkušenosti z posledních patnácti let, kdy se do instituce řítila celá řada nápadů, koho do panteonu ještě umístit. „Rádi bychom proto panteonu nastavili novou koncepci,“ dodal šéf muzea. V praxi by změna znamenala, že sochy doplněné za socialismu by se vrátily do depozitáře.

Podívejte se na situaci u Národního muzea. Dozvíte se například, jak bude vypadat nová fasáda 

Dotklo by se to například busty Julia Fučíka. Návrh ovšem počítá také s tím, že by se do panteonu naopak navrátily sochy rakouského císaře Františka Josefa I. a císařovny Alžbě- ty, známé jako Sissi. Byly odstraněny hned po vzniku Československa v roce 1918. „Chápeme důvody, proč je první republika dala pryč, ale myslíme, že čas už oponou trhl.

Nastala doba, kdy se v jedné místnosti snese už i Tomáš Garrigue Masaryk s Františkem Josefem I.,“ uvedl ředitel muzea Lukeš. Opodstatnění tomuto kroku dává mimo jiné fakt, že František Josef I. podpořil výstavbu Národního muzea velkými částkami.

Video placeholde
Exkluzivní záběry ze stavby tunelu mezi Národním muzeem a bývalým Federálním shromážděním • Michal Hnojský