Nástupní plat vysokoškoláků až 37 tisíc. Které obory se nejvíce vyplatí?

Automobilový průmysl patří k nejperspektivnějším oblastem.

Automobilový průmysl patří k nejperspektivnějším oblastem. Zdroj: Shutterstock.com

IT patří k nejperspektivnějším oblastem.
ilustrační foto
Studenti
Studenti
IT patří k nejperspektivnějším oblastem.
6
Fotogalerie

Nejvyšší nástupní mzda čeká na absolventy vysokých škol v oblasti informačních technologií (IT), bankovnictví a automobilového průmyslu. Nejlepšího ohodnocení dosáhnou noví zaměstnanci IT, kteří si přijdou až na 37 tisíc korun. Průměrná nástupní mzda vysokoškoláků se nyní pohybuje mírně pod 29 tisíci, informoval portál Platy.cz, který zohlednil data o necelé stovce tisíc lidí.

Zatímco ještě v roce 2014 hledali čerství absolventi bez praxe jen těžko uplatnění, v současné době jsou skupinou, která je na pracovním trhu velmi žádaná. „Zaměstnavatelé, kteří čím dále tím více investují do proškolení nových zaměstnanců podle potřeb své firmy, vidí absolventy jako perspektivní posily, nezatížené návyky z předchozích zaměstnání,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

„Častým argumentem pro odmítání absolventů bylo to, že nejsou ze školy připraveni pro reálnou praxi. V současné době firmy tento problém často překonávají díky užší spolupráci se školami - zvláště s odbornými, takže vědí, jakým způsobem budou absolventi připraveni a co od nich mohou očekávat,“ dodává Lincová.

Průměrná nástupní mzda vysokoškoláků v korunách

Informační technologie - 36 688

Bankovnictví - 31 083

Automobilový průmysl - 30 192

Management kvality - 30 171

Farmaceutický průmysl - 30 051

Zákaznická podpora - 23 827

Stavebnictví a reality - 22 602

Dřevozpracující průmysl - 22 418

Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí 2016 činila 29 320 korun. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, byla 25 061 korun.

Mzdy absolventů se liší i podle regionů - nejlépe jsou na tom v Praze, kde průměrná nástupní mzda středoškoláka je 23 554 korun, celorepublikový průměr je 20 621 korun. Středoškoláci se dočkají nejlepších nástupních mezd také v Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském kraji, na opačném pólu jsou kraje Olomoucký a Zlínský s nástupními mzdami pod 18 tisíc korun.

Po pražských vysokoškolácích s průměrem 31 763 korun následují ti ze Středočeského a Plzeňského kraje a z Vysočiny. Nejmenšího ohodnocení se čerství absolventi dočkají ve Zlínském kraji - 22 598 korun.

„O oboru studia by samozřejmě neměly rozhodovat informace o tom, kolik by si v současné studenti vydělali, ale to, zda je bude bavit a budou se mu chtít věnovat. Trend posledních let - hlavně něco vystudovat a raději obor, kde to bude snazší - vede k nedostatku dorostu v náročnějších disciplínách a přetlaku lidí s nevyužitým nebo dokonce nevyužitelným vzděláním,“ upozorňuje Zuzana Lincová.

„Proto doporučujeme nezapomínat na nabídku odborných škol a uvažovat i o řemeslných oborech, ve kterých se nynější děti mohou realizovat lépe než se všeobecným nevyhraněným vzděláním,“ dovysvětluje.