Navzdory Zemanovi. Nejhorší vztahy mají Češi s Rusy a Číňany, tradičně si naopak notují se Slováky

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se 29. března na Pražském hradě setkali s novináři

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se 29. března na Pražském hradě setkali s novináři Zdroj: ctk

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching
Prezident Miloš Zeman (vlevo) se setkal 27. října s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem (vpravo) v Pekingu.
Miloš Zeman a Vladimir Putin
Český prezident Miloš Zeman (vlevo) se v Pekingu setkal s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem
Bratislavský hrad
6
Fotogalerie

Česká republika udržuje nejlepší vztahy se Slovenskem, Rakouskem a Polskem. Naopak nejméně vřelé je mají Češi k Rusku a Číně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V porovnání s loňským rokem vztahy se všemi deseti vybranými zeměmi ochladly, nejvíce s Čínou a Velkou Británií. Minimálně se změnilo hodnocení v případě Rakouska.

Dobré česko-slovenské vztahy ocenilo 95 procent dotázaných. O vztazích ČR a Rakouska se kladně vyjádřilo 89 procent lidí, u Polska totéž uvedlo 87 procent občanů a u Maďarska 86 procent. Zhruba čtyři pětiny pozitivních hodnocení dostaly Francie, Velká Británie, Německo a USA. Vztahy z Čínou označily za dobré dvě třetiny lidí a s Ruskem polovina Čechů.

U všech těchto zemí je vidět v porovnání s loňským průzkumem zhoršení. Počet kladných vyjádření se snížil v rozmezí od jednoho do 13 procentních bodů. Nejvíce jich ubylo v případě Číny, přesto je nynější hodnocení česko-čínských vztahů druhým nejlepším za uplynulých osm let.

Počet pozitivních ohlasů na vztahy Česka a Británie se od loňska snížil o osm procentních bodů a o šest bodů klesl u Francie a Ruska.

V názorech na vztahy České republiky s uvedenými zeměmi CVVM nezaznamenalo výraznější rozdíly mezi muži a ženami, lidmi různého věku, vzdělání ani politické orientace.