Servilita vůči Číně zneváží českou zahraniční politiku, tvrdí neziskové organizace

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching Zdroj: ctk/AP

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se setkal 28. srpna na Pražském hradě s prvním čínským vicepremiérem Čang Kao-liem
Prezident Miloš Zeman (vlevo)
český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching
Prezident Miloš Zeman (v pozadí vlevo) s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem (v pozadí vpravo) přihlížejí 27. října v Pekingu podpisu smlouvy o výrobě seriálu Krteček a panda, kterou za českou stranu podepsala vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína Milerová (vlevo)
Dalajlama
11
Fotogalerie

Představitelé státu mohou svou servilitou v úterním prohlášení ke vztahům s Čínou přispět spíš ke znevážení české zahraniční politiky než k jejímu upevnění. Ve společném vyjádření to dnes uvedlo 15 českých nevládních organizací. Reagovaly tak na vyjádření zveřejněné po schůzkách některých politiků s tibetským duchovním dalajlamou, ve kterém prezident, premiér a předsedové komor Parlamentu vyzdvihovali vztahy s Čínou.

Nevládní organizace ve svém stanovisku napsaly, že prohlášení vrcholných představitelů přijaly s obavami. "Česko je suverénní demokratickou zemí, která je schopna si určovat zahraniční politiku sama," stojí v stanovisku, pod kterým jsou podepsány například organizace Amnesty International, Asociace pro mezinárodní otázky, Centrum pro studium demokracie a kultury, CEVRO, Člověk v tísni či Forum 2000.

Prohlášení, které podepsali prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vyvolalo kritiku především u pravicové opozice. Ústavní činitelé v něm zdůrazňovali, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka k Číně. Vztahy zemí označili za přínosné a užitečné.

Nevládní organizace dnes uvedly, že nevidí důvod, aby nejvyšší představitelé země jakkoliv ujišťovali o své náklonnosti otevřenými dopisy. "Svou servilitou mohou spíše přispět ke znevážení české zahraniční politiky v očích české a světové veřejnosti, nežli její místo upevnit," napsaly ve svém stanovisku.

Organizace odmítají, že by přijetí dalajlamy ústavními činiteli mělo být důvodem pro zhoršení politických a ekonomických vztahů Česka s Čínou. "V této souvislosti považujeme též za důležité podotknout, že agendy podpory lidských práv a zahraničního obchodu nejsou nikterak v rozporu a spíše se mohou vhodně doplňovat," uvedly.

Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír dalajlamu označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.