Nečas by rozhodnutí o tendru na stíhačky odložil na příští rok

Jas-39 Gripen

Jas-39 Gripen

Až v prvním čtvrtletí příštího roku se podle premiéra Petra Nečase rozhodne o případném vyhlášení tendru na stíhačky. Otázka ale je, zda na ně bude mít ministerstvo obrany peníze. V letech 2013 a 2014 může přijít o další miliardy korun.

„Celou záležitost je třeba velmi pečlivě analyzovat. Podle mého názoru není kam spěchat. V prvním čtvrtletí 2012 bychom měli znát definitivní stanovisko, zda vůbec v programu nadzvukových letounů pokračovat, zda cestou nákupu nebo pronájmu a zda ve stávajícím počtu strojů,“ řekl deníku E15 Nečas.

Ministerstvo přitom ještě na jaře považovalo za optimální požádat možné dodavatele o předložení nabídek během srpna. Šéf rezortu Alexandr Vondra pak konstatoval, že o soutěži bude rozhodnuto do konce roku.

„Koncepce ochrany vzdušného prostoru by měla být dokončena v průběhu tohoto měsíce a poté předložena Bezpečnostní radě státu a vládě. Vzhledem k citlivosti údajů je materiál veden v utajovaném režimu,“ odmítl sdělit další podrobnosti mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle Nečase musí mít české orgány činné v trestním řízení k dispozici všechny podrobnosti z vyšetřování ve Velké Británii a ve Švédsku. Tamní úřady prověřovaly korupční praktiky zbrojovky BAE Systems, kterých se při svých obchodech měla dopustit údajně i v Česku.

„Představa, že britský protikorupční úřad upozorní na nezákonnosti a my budeme dál létat na gripenech, je naprosto vyloučena. Podle mých informací je ale postup při vyšetřování kooperativní. Vypadá to tak, že ona hypotetická překážka, která by mohla komplikovat program Gripen, bude eliminována,“ poznamenal Nečas. Dodal, že britský i švédský premiér mají zájem na tom, aby nevznikl ani stín pochybnosti o možném blokování vyšetřování.

Při přípravě Bílé knihy o obraně ministerstvo loni v prosinci oslovilo Francii, Spojené státy, Švédsko a konsorciu Eurofighter a požádalo je o vyjádření, zda by v letech 2014 až 2015 dodaly až 18 stíhaček. Nyní má armáda 14 gripenů. Jejich desetiletý pronájem za necelých 20 miliard korun končí za čtyři roky.