Nečas chce Česko dotáhnout mezi 20 nejvíce konkurenceschopných zemí

Petr Nečas, ODS

Petr Nečas, ODS Zdroj: E15 Eduard Erben

Nová strategie konkurenceschopnosti Česka na roky 2012 až 2020 z dílny ministerstva průmyslu a obchodu je hotová. Česko má zařadit do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. Materiál počítá s investičními pobídkami, ale i s rozšířením možností pro spolupráci státního a soukromého financování. Vláda ho projedná v srpnu. V předchozích letech se pozice Česka zhoršovala. Loni se na žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadlo o pět pozic na 36. místo.

Hlavními pilíři nové strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. Součástí projektu je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby.

Česko má problém s využitím výsledků výzkumu, kabinet proto hodlá více zapojit soukromé firmy, které by vědcům pomohly uvést jejich výzkum na trh. „Věda se bude řídit poptávkou ve světě,“ uvedl k tomu premiér Petr Nečas.

Ministerstvo rovněž plánuje spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž standardní financování je obtížné.

Zjednodušit se má i firemní legislativa. Vláda hodlá sjednotit data účinnosti přijatých předpisů - podnikatelé by se tak nemuseli bát celoročního přísunu novel a nových zákonů. Stanovily by se pouze dva termíny v roce, během nichž by předpisy vstupovaly v platnost.

Index globální konkurenceschopnosti 2010-2011

PořadíZeměIndex
1.Švýcarsko5,63
2.Švédsko5,56
3.Singapur5,48
4.USA5,43
5.Německo5,39
6.Japonsko5,37
7.Finsko5,37
8.Nizozemsko5,33
9.Dánsko5,32
10.Kanada5,30
36.Česko4,57
39.Polsko4,51
60.Slovensko4,25
138.Angola2,93
139.Čad2,73

Zdroj: Světové ekonomické fórum

Finanční ústava a klikací rozpočet

Podle premiéra je pro ekonomickou budoucnost Česka zásadně důležitá také dlouhodobá stabilita veřejných rozpočtů. „Navrhujeme proto přijetí finanční ústavy. Ústavní zákon bude jasně definovat rozpočtovou odpovědnost a zaváže každou vládu k zodpovědné politice, která neohrozí stabilitu veřejných financí,“ řekl Nečas.

Dodal, že podle návrhu finanční ústavy by vláda sněmovně předkládala zprávu o rozpočtové strategii a pokud by ji poslanci dvakrát zamítli, tak by kabinet musel požádat o důvěru. To samé by vláda musela učinit, pokud se čerpání veřejných financí výrazně odchýlí od schváleného návrhu. Novinkou má být také tzv. rozklikávací rozpočet jednotlivých ministerstev. Na internetu by se každý člověk mohl podívat, za co které ministerstvo utrácí peníze. Podobný systém už funguje například ve Velké Británii.

Ztráta konkurenční výhody ČRZtráta konkurenční výhody ČR|e15

Nečas: Úprava daní může konkurenceschopnost narušit

Nečas se vyslovil proti zvyšování přímých daní a odvodů, diskuze podle něj musí být provázána s debatou o konsolidaci veřejných rozpočtů. „Zvyšování přímých daní a odvodů znamená snižování konkurenceschopnosti, to je evidentní a empirická zkušenost,“ uvedl Nečas.

Podle premiéra jsou veřejné rozpočty v Česku příliš založeny na sociálních odvodech. „Máme velmi vysoké vedlejší náklady práce. Chceme v této věci otevřít diskuzi, jak tyto vedlejší náklady práce snížit. V tom minulém volebním období se nám to částečně podařilo,“ podotkl.

Rozpočty jsou podle Nečase stabilnější, pokud jejich pilíř tvoří daně nepřímé, především DPH. Vládní strany se původně dohodly na tom, že se v příštím roce zvedne nižší sazba DPH na 14 procent a v roce 2013 se sazby sjednotí na 17,5 procenta. Nyní se premiér a ministr financí Miroslav Kalousek zmínili o 19 procentech.

S novou strategií konkurenceschopnosti vyslovili souhlas odboráři a zaměstnavatelé. Předchozí analýzy zpracované MPO nebo Národní ekonomickou radou vlády podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka ukázaly, že navzdory dílčím zlepšením je česká ekonomika stále z velké části založena na levné pracovní síle. Podnikatelům vadí zejména neefektivní veřejné instituce, nadměrná regulace a korupce.

Příklady projektů konkurenceschopnosti:

Instituce

- finanční ústava
- základní registry
- konec poslaneckým přílepkům
- kvalitní legislativa
- podpora předškolního vzdělávání
- rozklikávací rozpočet
- mapa služeb státu
- dny právní účinnosti

Inovace

- předvídání budoucí poptávky
- podpora technického vzdělávání
- uplatnění výsledků vědy
- podpora inovačního podnikání

Infrastruktura

- digitální Česko
- koncepční budování infrastruktury

Zdroj: MPO