Nečas odmítl v kauze Nagyová vypovídat, postup žalobců je prý podjatý

Někdejší premiér Petr Nečas hovoří s novináři při odchodu z pražské policejní služebny, kde 14. listopadu odmítl vypovídat v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Někdejší premiér Petr Nečas hovoří s novináři při odchodu z pražské policejní služebny, kde 14. listopadu odmítl vypovídat v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Zdroj: ctk

Expremiér Petr Nečas dnes na policii odmítl vypovídat v kauze Jany Nagyové, nyní Nečasové, své současné manželky. Výslech se měl týkat údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy exmanželky Radky, které údajně nařídila Nagyová. Podle Nečase vojenská služba nepřekročila zákon a žalobci jsou politicky podjatí.

Svědectví Petra Nečase mohlo přispět k objasnění, kdo sledování zadal. Expremiér ale odmítl spolupracovat a u výslechu nakonec strávil jen něco málo přes půl hodiny.

Při odchodu z policejní budovy na pražském Perštýně zopakoval, že jde o politický proces a ani zpravodajci, ani jeho manželka se ničeho nezákonného nedopustili.

„Postup státního zastupitelství a vyšetřujících policistů od počátku považuji za politicky podjatý. Toto je politický proces,“ řekl novinářům. Dodal, že je připraven spolupracovat s nezávislým soudem.

Vojenské zpravodajství se podle něj ničeho nezákonného nedopustilo a jeho příslušníci postupovali v souladu právními předpisy. „Chtěl bych zdůraznit, že podle informací, které mám k dispozici, vojenské zpravodajství nepřekročilo svou zákonnou působnost,“ prohlásil Nečas.

Někdejší premiér Petr Nečas, uprostřed, odchází 14. 11. 2013 z pražské policejní služebny poté, co odmítl vypovídat v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Případ se týká podezření z uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí. Vlevo je Nečasův právník Josef Lžičař.Někdejší premiér Petr Nečas, uprostřed, odchází 14. 11. 2013 z pražské policejní služebny poté, co odmítl vypovídat v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Případ se týká podezření z uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí. Vlevo je Nečasův právník Josef Lžičař. | ctkExpremiér Petr Nečas odchází se svým advokátem Josefem Lžičařem z policejní služebny (foto: ČTK)

Bývalý šéf tajné služby Ondrej Páleník již dříve naznačil, že expremiér měl o všem logicky vědět, protože se opatření týkalo jeho okolí. Zpravodajci podle Páleníka dostali informace o jistém nebezpečí, které hrozilo rodině Nečase. Nakonec se nepotvrdilo. Podle Páleníka také nešlo přímo o sledování, ale byla to ochrana proti sledování.

Páleníkův nástupce Milan Kovanda také prohlásil, že akci považoval za zadání z nejvyšších míst, které směřovalo právě od tehdejšího premiéra.

Před dnešním výslechem se spekulovalo i o možnosti, že policie Nečase obviní v souvislosti s druhou větví případu Nagyová, kterou je údajné uplacení tří někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy.

Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že Nečase na rozdíl od trojice exposlanců je možné stíhat. Chránila ho totiž pouze procesní imunita vztahující se na projevy se Sněmovně. Žalobci již v minulosti naznačili, že expremiérovo obvinění je otázkou času.

Bohumil Doležal: Kauza Nečas a směr Ukrajina