Nečas se odstřihl od Bárty. Do pondělí chce bezpečnou koaliční většinu

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

"Považuji za vyloučené, aby moje vláda pokračovala ve spolupráci s poslaneckým klubem ve kterém bude člověk byť nepravomocně odsouzený za korupci nebo ho bude řídit ze zákulisí," uvedl dnes premiér Petr Nečas. Po včerejším rozštěpení Věcí veřejných tak dal jasně najevo, jakým způsobem chce postupovat při vyjednáváních o novém uspořádání vládní koalice.

Nečas se podle svých slov proti spolupráci s poslaneckým klubem, který by ať už přímo nebo ze zákulisí řídil Vít Bárta, jasně vymezil už po oznámení rozsudku minulý pátek. Bárta byl Obvodním soudem pro Prahu 5 uznán vinným z podplácení, dostal podmíněný trest na 18 měsíců. Jeho někdejší kolega, dnes nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, byl uznán vinným z podvodu a odsouzen k nepodmíněnému trestu vězení na tři roky.

„Nepřistoupím na žádný způsob postupné agónie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden poslanec či poslankyně, žádné těsné většiny 101 nebo 102 nemají smysl. Ta vláda musí mít tah na branku,“ konstatoval Nečas. „Bezpečná většina je taková, která není nebezpečná,“ odmítl odpovědět na otázku o kolik poslanců by se měl jeho kabinet opírat.

Nečas by neměl lovit poslance, míní ČSSD

Nečas by podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky neměl opírat vládu o přeběhlíky a „lovení“ poslanců“. Jeho kabinet po rozpadu VV ztratil legitimitu a jediným východiskem jsou předčasné volby, dodal opoziční předák. „Petr Nečas by si měl vzpomenout na svá nedávná slova o tom, že nebude vládnout s těsnou většinou nebo s přeběhlíky a také na to, jak nedobře dopadla vláda Mirka Topolánka, která se snažila jít podobnou dobrodružnou cestou lovení či přímo korumpování jednotlivých hlasů v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Sobotka.

Peake se podle šéfa socialistů svým pozdním odchodem z VV nemůže zbavit odpovědnosti za marasmus, který tento „soukromý podnikatelský projekt“ přinesl do české politiky. Peake těsně spolupracovala s Bártou a musela vědět o podezřelých praktikách, skandálním financování strany i vazbách na „pražské kmotry ODS“, řekl Sobotka. VV se tak prý nyní dělí jen na „špinavou část a část ještě špinavější“.

Bezpečná většina je větší než nebezpečná většina

Z jednání o současné situaci, která dnes Nečas zahájí s jednotlivými politickými aktéry, musí podle premiéra vzejít buď vláda s bezpečnou koaliční většinou nebo přijdou na řadu předčasné volby. „Musím mít jasno do pondělí,“ stanovil jasný termín Nečas.

Co znamená bezpečná většina premiér jasně nedefinoval. „Bezpečná většina je větší než nebezpečná většina,“ řekl pouze. Křídlo Karolíny Peake, které se začíná po včerejšku formovat, by k vytvoření koaliční většiny s poslanci ODS a TOP 09 muselo tvořit minimálně osm poslanců. Nečas, ale jasně řekl, že většina 101 nebo 102 poslanců ve sněmovně pro něj bezpečná není a do takového vládnutí by nešel. „Nepřistoupím na žádný způsob postupné agónie, žádná 101 nebo 102. Vláda musí mít tah na branku,“ prohlásil Nečas. „Bude-li podle něj vláda pokračovat, tak na základních rysech současné koaliční smlouvy,dodal premiér.

K Peake se už přidalo šest poslanců, stále to však nestačí
Poslanců ODS (52) a TOP 09 (41) je dohromady 93 včetně bývalého pražského primátora Pavla Béma. Aby měla nová koalice bez Věcí veřejných podporovaná jejich odpadlíky v čele s Karolínou Peake alespoň nejtěsnější možnou většinu 101 hlasů, musela být Peake „přetáhnout“ ještě sedm až osm poslanců. Odchod z VV jich zatím oznámilo šest - Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Lenka Andrýsová, Jana Suchá, Martin Vacek a naposledy Jiří Rusnok.
Otázka je, jak by hlasovali nezařazení poslanci jako například Michal Doktor zvolený za občanské demokraty a také Kristýna Kočí. Ze strany nedávno vystoupil i exministr školství Josef Dobeš, ten ale podle všeho zůstane v klubu VV

ODS zatím koaliční spolupráci VV nevypověděla, odpoledne bude jednat její stranické grémium.

Dobeš se vrací

Peake v úterý odešla z VV a oznámila, že zakládá novou platformu. Vyzvala své stranické kolegy, aby ji následovali. Aby vláda měla ve sněmovně alespoň většinu 101 hlasu, muselo by Peake následovat nejméně sedm dalších poslanců VV. Jistých jich podle dosavadních informací má zatím pět.

Podle zdrojů agentury Mediafax opustil Věci veřejné také šéf promo oddělení strany Jan Kubáček. Sám Kubáček se k tomu oficiálně vyjadřovat nechtěl.

Zpět do Poslaneckého klubu VV se naopak vrací exministr školství Josef Dobeš. V klubu však chce zůstat jako nezařazený poslanec. „Na mé místo by nastoupil Kamil Jankovský a to nechci,“ řekl pro server ihned.cz