Nečas začal objíždět regiony. Pozdě, zaznívá z některých

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Porážky v krajských, senátních i prezidentských volbách a preference klesající na historická minima - předseda ODS Petr Nečas má co vysvětlovat spolustraníkům i voličům. V těchto dnech proto zahájil sérii diskusí se straníky v regionech. Z některých ale zní skepse: "Možná už je pozdě."

Nečas dnes přijel za stranickými kolegy do Pardubic. „Je to moje několikáté setkání, nevím, proč se z něj stala mediální událost. Máme před sebou příští rok, ve kterém budou čtvery volby, takže ODS se na něj musí kvalitně připravit,“ řekl novinářům. Podle něj strana potřebuje zpětnou vazbu. „Vždycky jsme ji uplatňovali, vždycky jsme se snažili zapojit co nejvíce členů ODS do formulace naší politiky,“ uvedl.

Poslední průzkum STEM přisoudil ODS jen 11,6 procenta hlasů, což je nejméně od roku 1998. Nejsilnějši pravicovou je tak TOP 09 s 14,2 procenta.

„Myslím, že zazní hodně hlasů. Některé budou i nepříjemné, ale bez sebereflexe to nepůjde. Snahu premiéra vítám, jen doufám, že už na ni není pozdě,“ řekl serveru iDnes.cz Radim Jirout, poslanec a předseda regionálního sdružení v Pardubickém kraji.

Nůž na krku

Na setkáních se straníky si Nečas podle jednoho z přítomných na takové schůzce mohl vyslechnout výtky na špatnou komunikaci v ODS, chybějící osobnosti i jednoduchá a obhajitelná hesla, či na málo rázné vystupování. „Dávají mu solidně naostřený nůž na krk a ty výtky jsou všude stejné,“ poznamenal účastník setkání.

Diskuze se vedou především o příčinách neúspěchů a receptech, jak preference ODS znovu vytáhnout nahoru. Zatímco však mezi voliči sílí spíše znechucení z korupčních kauz a „privatizace“ strany úzkými byznysovými a lobbistickými skupinami, mezi straníky spíše převládá hledání chyb v programových záležitostech.

Zástupcem tohoto proudu ODS je například pražský poslanec a kritik současného směřování ODS Boris Šťastný. Ten dnes zopakoval svou delší dobu prezentovanou tezi, že ODS je nemocný pacient, který už si možná ani svou nemoc neuvědomuje. Příčinou je podle něj dlouhodobý ústup od programových principů a ztráta důvěry jednotlivých voličských skupin.

„My slibovali řešení a ten program jsme v řadě věcí pod tlakem reálného vládnutí opustili a voliče odehnali,“ řekl ČTK Šťastný, který se v Parlamentu proti vládním krokům několikrát vymezil.

Případné personální otázky, například výměnu vedení, má podle Šťastného smysl řešit až poté, co si ODS uvědomí „příčinu nemoci“. „Jinak můžete vyměnit třikrát dokola vedení, ale nic zásadního to pro stranu nezmění a nezlepší,“ dodal Šťastný k možnosti změnit podzimní kongres strany na volební a případně dokonce urychlit jeho konání.

Odlišný názor má například pražský primátor Bohuslav Svoboda. „Já si nemyslím, že ODS má problém s programem, ale spíš s jeho naplňováním a personální politikou. Řešením nejsou frakce, ale důvěryhodní a volitelní lidé na kandidátkách,“ řekl nedávno Svoboda, když reagoval na vznik nové frakce uvnitř ODS, kterou založil bývalý předseda ODS v Praze 11 Jiří Janeček. Frakce má podle něj sdružovat ty, kteří chtějí návrat ODS k „tradicionalistickému konzervativnímu proudu“.

K úpadku ODS čtěte:

Komentář E15: ODS v čele pravice končí. Bez boje

Jak dorazit ODS

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil pokládá za normální, že členská základna ODS je znepokojená průzkumy, které ukazují pokles volebních preferencí strany i propadem občanských demokratů v různých volbách.

„To samozřejmě tak je. To by nebylo normální, kdyby členská základna byla spokojena s preferencemi, kterých nyní ODS dosahuje. Na druhou stranu je potřeba navrhnout nějaká věcná řešení,“ míní Pospíšil.

Lídr ODS na Plzeňsku Pospíšil, kterého Nečas před časem odvolal z postu ministra spravedlnosti, ČTK řekl, že není vhodné od února „obehrávat v médiích“ téma volebního kongresu. „V listopadu za podobné situace, už tehdy ODS nebyla v dobré kondici, dostal pan předseda v tajných volbách mandát pokračovat,“ myslí si.

Někdejší mluvčí Nečasovy vlády a nynější starosta středočeské Líbeznice Martin Kupka tvrdí, že na základě svého stabilního programu by po současné „stabilizaci veřejných financí“ nyní ODS měla hledat, nalézt a vymyslet způsob, jak prezentovat své nosné téma pro budoucí měsíce.

Kupka míní, že v ODS nevyrostl Nečasovi případný relevantní konkurent. „Já jsem nakonec vždy nabyl dojmu, že ani ti, kdo volají po změně, nevidí silnější osobu, než je současný předseda strany,“ uvedl. Důležitým parametrem takové osobnosti je navíc podle něj morální integrita. Kupka, který absolvoval Nečasovo nedávné setkání se spolustraníky v Nymburce, navíc míní, že se předsedovi ODS daří mluvit se spolustraníky otevřeně, pozitivně a přesvědčit je svým vystoupením, že není slabý premiér a předseda strany.