Nečasův kabinet přežil už čtvrté hlasování o nedůvěře

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Vláda premiéra Petra Nečase ustála už čtvté hlasování o nedůveře. Hlasování, které opozice vyvolala kvůli možnému ovlivňování vyšetřovatelů v kauze nákupu vojnských letadel Casa, tak skončilo podle očekávání. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 89 poslanců, opozice ale pro prosazení návrhu potřebovala prostou většinu všech poslanců, tedy 101 hlasů.

Vládu podpořilo taktéž 89 zákonodárců. Kromě vládních stran Nečasův kabinet podpořili i nezařazený Michal Doktor a také člen opozičních Věcí veřejných Milan Šťovíček. Na stranu opozice se naopak v hlasování přidala nezařazená poslankyně Kristýna Kočí.

Hlasování předcházela debata, která trvala zhruba šest a půl hodiny. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) bylo jednání o vyslovení nedůvěry vládě spíše politickým divadlem než vážně míněným krokem. „Když si někdo přečte ústavu, ví, co je předpokladem hlasování o nedůvěře, a nemá tady nejen dojednanou nějakou pravděpodobnost získání nadpoloviční většiny poslanců, ale nemá dokonce ani vlastní poslance, tak je evidentní, že to od počátku nebyl vážně míněný politický krok,“ řekl Nečas po hlasování. Vláda musí pokračovat ve svém reformním úsilí, míní.

Jak ale uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, hlasování mělo navzdory předem očekávanému neúspěchu smysl. Šlo prý o to ukázat, že opozice nechce mít s vládou, jejímž členem je ministr financí Miroslav Kaousek, nic společného, řekl České televizi. „Jsme přesvědčeni o tom, že jak chování ministra financí Miroslava Kalouska, tak předsedy vlády Petra Nečase směřuje k vytváření tlaku na policejní orgány a ve skutečnosti si tady vládní koalice zřejmě připravuje předpoklady a zázemí, aby tlačila na výměnu v osobě policejního prezidenta,“ dodal k tomu předseda strany Bohuslav Sobotka.

Hlasování o vyslovení nedůvery vládě obvykle provází vysoká účast zákonodárů. Při předchozích třech pokusek o svržení současné vlády bylo ve sněmovně vždy přítomno přes 190 poslanců. Dnes jich ale 22 na jednání vůbec nedorazilo. Hlasování se nikdo nezdržel.

Kalousek prohlásil, že svůj spor s policejním prezidentem bude dále řešit pouze v soukromé rovině. „Občan Miroslav Kalousek byl nepravdivě a zákeřně osočen a domůže se omluvy v občanskoprávním sporu, aniž by tím chtěl zatěžovat českou politickou scénu,“ uvedl.