Nečasův nečekaný krok vyvolal vlnu odporu

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: ctk

Vládní TOP 09 i někteří občanští demokraté, opoziční ČSSD a lidé na sociálních sítích se vzácně shodují: Rozhodnutí premiéra Petra Nečase (ODS) odvolat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je krok, který možná zcela zastaví chystanou reformu státního zastupitelství. Ta měla zvýšit pošramocenou pověst české justice.

Jádrem sporu se nejspíš stalo jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové na místo po odvolaném pražském vrchním státním zástupci, „zametači kauz“ Vlastimilu Rampulovi. „Zaslechl jsem hlasy z ODS, že paní Bradáčová je pro ně nepřijatelná. Přitom je manažersky velmi zdatná,“ řekl nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

Za nevěrohodné označila premiérovi důvody pro odvolání Pospíšila Unie státních zástupců. Ta kritizuje hlavně to, že vláda doposud neschválila ministrem předložený věcný záměr nového zákona o státním zastupitelství.

„Nedokážu se zbavit pocitu, že určité vztahy k pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství za tím být mohou,“ poznamenal Pospíšil.

Nečas spekulace, že za jeho krokem je spor o Bradáčovou, odmítl. O návrhu na její jmenování se prý dozvěděl až včera v poledne. Podle jiných informací je za odchodem Pospíšila vnitřní boj v ODS, který vedle obav z rozkrytí některých kauz může souviset s podzimním kongresem.

Pospíšil řekl, že bude nadále podporovat reformní kroky vlády, zůstane ve straně i v Poslanecké sněmovně. Pravděpodobně nesloží ani funkci místopředsedy občanských demokratů, ještě to však zváží. „Předpokládám, že je stejně jako já politický profesionál,“ uvedl premiér.

Čtěte také:

Nečas neztrácel čas: Bradáčová byla na dovolené, Pospíšil už nestihl reagovat

Pospíšil: Škoda, že jsem jmenování Bradáčové nestihl podepsat

Nečas odvolal Pospíšila, má ho nahradit Benda

Svého šéfa včera nepodpořila ani další místopředsedkyně ODS, šéfka dolní komory parlamentu Miroslava Němcová. Ta je vedle ministra obrany Alexandra Vondry, který je oslaben kauzou ProMoPro, poslední z nejužšího vedení strany, na níž se Nečas mohl spolehnout.

Nástupcem Pospíšila by se mohl stát předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). Podle politologů však není tak výraznou osobností jako odvolaný ministr.

Kdo opustil Nečasovu vládu

prosinec 2010 – ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

duben 2011 – ministr dopravy Vít Bárta (VV) a ministr vnitra Radek John (VV)

červenec 2011 – ministr dopravy Radek Šmerda (za VV)

říjen 2011 – ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

listopad 2011 – ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS)

prosinec 2011 – ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09)

březen 2012 – ministr školství Josef Dobeš (VV)

červen 2012 – ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Ohlasy na Pospíšilovo odvolání

„To rozhodnutí mi přijde nepochopitelné nebo špatně vysvětlené. A pokud já, jako koaliční poslanec, který má vůli tomu porozumět, ho nechápu, potom to pro občana bude nejspíš úplně nepochopitelné,“ řekl poslanec TOP 09 Jan Farský.

„Pravým důvodem jsou obavy z vyšetřování citlivých kauza hlavně panická hrůza z toho, kdo bude novým vrchním státním zástupcem,“ míní místopředsedkyně a mluvčí stínové vlády ČSSD pro boj s korupcí Marie Benešová.

„Ta zpráva je pro mne šokem. Považuji Pospíšila za jednoho z nejúspěšnějších členů Nečasovy vlády. Takových politiků ODS moc nemá,“ uvedl místopředseda plzeňské oblasti ODS, které je Pospíšil členem, a poslanec Jiří Papež.

„Je to trest, který Jiří Pospíšil dostal od předsedy vlády Petra Nečase za snahu vytvořit nezávislé státní zastupitelství. Zdá se, že bitva o ně je dočasně prohraná,“ míní předseda TO P 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.