Nedostatek pracovníků řeší stále víc českých firem. Se zvyšováním mezd přesto obvykle nepočítají

Hlad po kvalifikovaných pracovnících v Česku rok od roku roste a letos to jako problém označilo 36 procent zaměstnavatelů. Vyplývá to z průzkumu společnosti ManpowerGroup Česká republika, který byl proveden mezi 750 firmami v různých sektorech českého trhu práce.

 

Na českém trhu chybí především lidé s technickým vzděláním. Největší potíže mají firmy při hledání řemeslníků, jako jsou elektrikáři, svářeči nebo mechanici. Na druhém místě jsou řidiči kamionů, dodávek, stavebních strojů a hromadné dopravy. Třetí příčku obsadili inženýři, a to strojní inženýři, elektroinženýři, stavební inženýři a chemičtí inženýři.

Podle průzkumu dále scházejí technici, obchodní zástupci, IT specialisté, odborníci na účetnictví a finance, zdravotní personál, manažeři a lidé v pohostinství. „Jedná se o profese, které se v posledních letech posunuly ke kvalifikovanějším profilům. V žebříčku nejsou nekvalifikované profese,” uvedla generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika Jaroslava Rezlerová. Naopak převis je podle ní u profesí souvisejících s marketingem a lidskými zdroji.

Deset nejžádanějších profesí
Řemeslnícielektrikáři, svářeči, mechanici
Řidičiřidiči kamionů, dodávek, stavebních strojů, hromadné dopravy
Inženýřistrojní inženýři, elektroinženýři, stavební inženýři, chemičtí inženýři
Technicikontroloři kvality, techničtí zaměstnanci
Obchodní zástupciB2B, B2C, kontaktní centra
ITprogramátoři, administrátoři sítí, technická podpora
Účetnictví a financecertifikovaní účetní, auditoři, finanční analytici
Zdravotní personállékaři, sestry a další ošetřující personál
Managementvedoucí pracovníci
Pohostinstvíčíšníci, kuchaři, hotelový personál

Rostoucí problémy s obsazováním kvalifikovaných pracovních míst vysvětluje Rezlerová jednak dobrým stavem ekonomiky, jednak změnou struktury ekonomiky. „Požadavky firem na zaměstnance se mění mnohem rychlejším tempem, než se vyvíjí kvalifikační struktura populace,“ řekla.

Z průzkumu dále vyplývá, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků firmy řeší především investicí do vlastních lidí v podobě školení nebo zkouší alternativní modely zaměstnávání, jako jsou zkrácené úvazky, nebo využívají OSVČ. Naopak pouze třetina firem motivuje zaměstnance vyšším platem a pětina požadovanou práci outsourcuje.

Speak Visually. Create a presentation with Visme

Pramen: ManpowerGroup Česlá republika

S nedostatkem kvalifikovaných pracovníků se potýkají firmy po celém světě. V průzkumu, který ManpowerGroup prováděla mezi 39 195 zaměstnavateli ve 43 zemích světa, přiznalo problémy v této oblasti dokonce 45 procent firem. Největší problémy má s obsazováním volných pracovních pozic Japonsko (89 procent), Rumunsko (81 procent) a Tchaj-wan (78 procent.)