Nejhorší výsledek za pět let: schodek rozpočtu stoupl na téměř 39 miliard

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí
Alena Schillerová
Alena Schillerová
4
Fotogalerie

K dosažení čtyřicetimiliardového schodku státního rozpočtu, který si vláda pro letošek naplánovala, chybí už jen velmi málo. Na konci listopadu skončilo hospodaření státu v deficitu 38,6 miliardy korun, z říjnových 19,6 miliardy se propadlo na téměř dvojnásobek. Je to nejhorší výsledek za jedenáct měsíců hospodaření od roku 2014.

Ministerstvo financí to přičítá hlavně tomu, že před rokem získalo 21 miliard z Evropské unie. „Bez započítání těchto mimořádných a jednorázových finančních prostředků z programového období 2007 až 2013 by byl schodek dokonce meziročně nižší, a to o čtyři miliardy,“ uvedl Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva.

Dalším důvodem letošního vyššího schodku je nárůst výdajů na projekty spolufinancované z evropských fondů o deset miliard. Na číslech se podepsalo i zvýšení výdajů na důchody o 41,5 miliardy nebo neinvestiční transfery krajům na platy učitelů v objemu přes pětadvacet miliard.

Listopadový schodek po očištění vlivu peněz z EU a finančních mechanismů byl 35,8 miliardy. Ve stejném období roku 2018 představoval takto očištěný výsledek deficit 17,3 miliardy.

Zaostává výběr daní

„Jde o nejhorší výsledek od roku 2014 a poměrně dramatické meziměsíční zvýšení schodku,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Upozornil, že v rámci rozpočtu významně zaostává výběr daní. „Konkrétně zde proporčně k jedenácti měsícům roku schází více než 36 miliard,“ podotkl s tím, že největší výpadek nastal u daní z příjmů právnických osob, kde chybí zhruba 15 miliard. „Aktuální míra neplnění plánovaných příjmů prakticky nemá v posledních letech českého hospodaření obdoby,“ dodal.

„O výsledku rozhodnou investice v závěru roku, které pravděpodobně zopakují loňský skok na poslední chvíli,“ míní ekonom Komerční banky František Táborský.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu stouply meziročně o více než 101 miliard na 1,35 bilionu korun. Celkové výdaje stouply o 119 miliard na 1,39 bilionu.