Němeček na sjezdu lékařů: Krize? Nikdo nemá dost

Šéf zdravotnictví Němeček

Šéf zdravotnictví Němeček Zdroj: ctk

Milan Kubek zahajuje mimořádný sjezd České lékařské komory.
Mimořádný sjezd ČLK.
Milan Kubek, prezident ČLK
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček na sjezdu ČLK
Viceprezident ČLK Zdeněk Mrozek
6
Fotogalerie
Lékaři na mimořádném sjezdu České lékařské komory kritizují politiky. Premiér ani vicepremiéři nedorazili, ač byli pozvaní. "Pan vicepremiér Babiš se sice o zdravotnictví zajímá, ale teď rozdává koblihy v Liberci," rýpl si prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Sjezd, na kterém bylo 300 lékařů z celého Česka, jasně podpořil požadavky, které už několikrát přednášel Kubek. Zejména je to další pravidelné navyšování plateb státu do zdravotnictví. Komora by také chtěla nově kontrolovat personální vybavení nemocnic. Zdravotní pojišťovny by měly platit všem zdravotnickým zařízením stejně. Vládou dosud schválené navýšení plateb státu do zdravotnictví podle usnesení sjezdu nebude stačit ani na slíbené zvýšení platů v nemocnicích.

Delegáti lékařské komory nevěří, že zdravotnictví je prioritou této vlády. Pozvaní vicepremiéři ani premiér nenavštívili jejich sjezd. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vyčetl lékařům, že využívají předvolební období k eskalaci svých požadavků. „Nemyslím, že je to nejšťastnější postup. Může to poškodit a oslabit vyjednávací pozici nás, kteří chceme pro zdravotnictví něco prosadit,“ řekl ministr lékařům. „Bojím se, že za chvíli si veřejnost řekne: Co ještě pořád chtějí?“

„Jsem hluboce přesvědčený, že zdravotnictví je legitimním tématem krajských voleb,“ oponoval Kubek. Ten zopakoval, že je zdravotnictví podfinancované. Ministr to vidí mírněji. „Komu nechybí peníze? Česká republika ale není Kuvajt,“ prohlásil.

Prioritou jsou podle Němečka v současnosti jednoznačně nemocnice a platy nemocničních lékařů. „Nemocnice jsou na tom hůř, není náhoda, že odcházejí lékaři z nemocnic do ambulancí, ne naopak,“ podotkl Němeček.

„Všechny nemocnice hlásí, že část praktických lékařů nefunguje, jak má, že jsou kvůli tomu přetížené nemocnice. A že nefunguje spolupráce s ambulantními lékaři,“ uvedl ještě.

Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák připomněl, že praktici jsou připraveni k silným protestům, pokud jednání s politiky nepřinesou výsledky.

„Postavení oboru praktických lékařů neodpovídá potřebám pacientů a zdravotnictví,“ prohlásil Šmatlák. „Mockrát jsme se v minulosti scházeli s politiky, všichni vyjádřili pochopení, ale skutky tomu neodpovídají.“

Kampaň jako žádná jiná

Lékaři také zhodnotili po půl roce probíhající kampaň Zdravotnictví volá o pomoc. Na tu si komora najala agenturu Ewing PR.
„Čísla jsou mnohem lepší, než jsem si uměl představit před pěti měsíci. Dosáhli jsme výsledků, kterých obvykle s komerčními klienty ani s vyšším rozpočtem nedosahujeme,“ řekl za Ewing PR Jiří Hrabovský.

Podle průzkumu 78 procent dotázaných zaznamenalo v médiích kampaň ČLK, v médiích se objevilo 209 zmínek o kampani Zdravotnictví volá o pomoc. Na Facebooku kampaň oslovila 1,7 milionu lidí, facebooková stránka získala téměř 17 tisíc fanoušků.

Náklady na kampaň komora ani agentura nezveřejnila. Ví se pouze, že centrální kanceláři na ni přispělo 17 okresních sdružení, a to celkem 950 tisíci korunami. „Minimálně 17 okresních sdružení dalo najevo, že je to i jejich kampaň, že táhneme za jedem provaz. To je důležitější než peníze,“ uvedl Kubek.