Německo chce požádat o peníze z Evropské unie. Jde o pomoc po záplavách

Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr

Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr Zdroj: ČTK / AP / Michael Probst

Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
Povodní těžce postižená obec Schuld na řece Ahr
Povodně ve městě Bad Neuenahr-Ahrweiler
Škody napáchané povodněmi v belgickém městě Verviers
24
Fotogalerie

Německo chce po katastrofálních povodních z minulého týdne požádat o peníze z Fondu solidarity Evropské unie, který členské země využívají v případech živelních pohrom, uvedla agentura Reuters. Okamžitá pomoc zasaženým oblastem ze spolkových i zemských zdrojů by měla dosáhnout výše 400 milionů eur, tedy 10,3 miliardy korun.

Záplavy, které západní část Německa postihly po středečních bouřkách a lijácích a které v sobotu zasáhly i východ země, si podle aktuálních údajů vyžádaly nejméně 165 lidských životů. V Porýní-Falci, konkrétně v nejhůře postiženém okrese Ahrweiler, registrují 117 mrtvých a 749 zraněných. V Severním Porýní-Vestfálsku evidují 46 obětí, dva lidé zemřeli také v Bavorsku.

Spolková vláda se podle vládního dokumentu chystá zasaženým oblastem poskytnout okamžitou finanční pomoc ve výši 200 milionů eur (5,1 miliardy korun). Směřovat by měla na opravu domů a zničené infrastruktury a také na podporu lidem v krizové situaci.

Pokud spolkové země přispějí dalšími 200 miliony eur, na okamžitou pomoc bude k dispozici celkem 400 milionů. O této částce podle agentury DPA hovořil již v neděli spolkový ministr financí Olaf Scholz.

Šéf poslanců bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Alexander Dobrindt v pondělí DPA sdělil, že stát poskytne lidem postiženým katastrofou "pomoc v rekordní výši". "Teď potřebujeme ofenzivu solidarity pro okamžitou pomoc a obnovu pro zaplavené oblasti," řekl.

O vládní pomoci pro zasažené oblasti, zejména v Porýní-Falci a Severním Porýní-Vestfálsku, bude kabinet kancléřky Angely Merkelové jednat ve středu.

Bavorská vláda dnes oznámila, že pro osm zvlášť postižených okresů v této spolkové zemi okamžitě vyčlení 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Nejhůře zasažená přívalovými dešti a následnými povodněmi byla o víkendu oblast Berchtesgadenských Alp, kde rozvodněná řeka Ache připravila o život dva lidi.

Unijní fond, který by měl Berlínu nyní pomoci, vznikl v létě roku 2002 jako odezva na rozsáhlé záplavy v zemích střední Evropy. Od té doby byly prostředky z něj využity při osmi desítkách katastrof jako jsou povodně, lesní požáry, zemětřesení, ale i období katastrofálního sucha. Česko z něj prostředky získalo po povodních v letech 2002, 2010 a 2013. O pomoc z fondu požádala koncem června vláda Andreje Babiše také v souvislosti s katastrofou způsobenou tornádem na jižní Moravě.

Ačkoliv nebyly celkové povodňové škody dosud vyčísleny, obnova zatopených oblastí může podle odhadů trvat roky. "Po záplavách na Labi v roce 2002 trvalo asi tři roky, než byly odstraněny největší škody, a pět let, než postižené oblasti vypadaly opět normálně," řekl DPA šéf sdružení podnikatelů ve stavebnictví (ZDB) Reinhardt Quast.