Nemilosrdná násobilka. Bonusy policistům a hasičům spolknou stamiliony korun

hasiči, ilustrační foto

hasiči, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Policie ČR, ilustrační foto
Policie ČR, ilustrační foto
Policie ČR, ilustrační foto
Ministr vnitra představil vylepšené policejní octavie.
5
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra hledá ve svém rozpočtu na příští rok peníze na nové příplatky pro republikové policisty. Mají je udržet v regionech s největším počtem neobsazených míst, jako jsou Praha nebo Středočeský kraj. Bonusy uzákoněné už letos i pro hasiče spolknou jen napřesrok stamiliony korun. Policejní odbory kritizují nejasná pravidla, podle nichž se mají vyplácet. Jisté už je, že tarifní platy strážců zákona vzrostou od ledna minimálně o 1500 korun.

„Pokud bychom chtěli každému policistovi v Praze dávat na příplatcích pět tisíc korun hrubého měsíčně, potřebujeme 300 milionů korun ročně. To je ale jen příklad, netvrdím, že to tak bude,“ řekl deníku E15 šéf rezortu Jan Hamáček (ČSSD). „Když k tomu připočítám ještě střední Čechy a další regiony s největšími podstavy, jsme u vyšších stovek milionů až miliardy,“ dodal s tím, že příplatek musí být dostatečně vysoký, aby motivoval.

Takzvané stabilizační příplatky mají alespoň částečně vyrovnat rozdíly v příjmech státních a například pražských městských policistů nebo vojáků. Policejní prezident a generální ředitel hasičů nyní připravují interní směrnice, které stanoví, kdo a za jakých podmínek na ně bude mít nárok.

„Od začátku jsme říkali, že s příplatky mohou policisté a hasiči počítat až v roce 2020. Už jejich samotné uzákonění byla docela velká bitva,“ podotkl Hamáček. Zda se budou vyplácet od jara nebo až od poloviny roku, nechtěl odhadovat.

„Řadu otázek vyvolává velmi obecné až neurčité zakotvení stabilizačních příplatků v zákoně o služebním poměru,“ míní místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Synek.

V upravené normě není řečeno, zda příplatky mají stabilizovat odborné funkce u policie, jako je tomu v armádě, motivovat délesloužící policisty, aby neodcházeli do civilu, nebo přispět k naplnění neobsazených míst.

„Z mého pohledu jsou dvě klíčová kritéria – udržet lidi tam, kde jsou potřeba, a zvýhodnit ty, kteří jsou na ulici, v terénu,“ uvedl Hamáček.

V současnosti tvoří Policii České republiky na 40 tisíc policistů, chybějí jich asi tři tisíce. Právě policie se v posledních letech potýká s nedostatečným náborem nováčků. Důvodem je nízký průměrný nástupní plat, který je nyní 22,4 tisíce korun. To je o patnáct tisíc méně, než nabízí Městská policie Praha, jejíž příslušníci mají navíc nárok na příspěvky na bydlení ve výši šest tisíc korun.

Vnitro se s ministerstvem financí dohodlo alespoň na tom, že všichni státní policisté dostanou od ledna přidáno do tarifů 1500 až 1650 korun.