Nemůžeme si přivést své lidi, stěžují si ministři a mění služební zákon

Adam Vojtěch, Jaroslava Němcová

Adam Vojtěch, Jaroslava Němcová Zdroj: ČTK

Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Andrej Babiš, Jaroslava Němcová
Premiér v demisi Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády, která zasedala 14. února 2018 v Praze
5
Fotogalerie

Ministři v demisi menšinové vlády hnutí ANO hájí plánované změny služebního zákona. Ministerstva prý nemohou efektivně řídit, protože zákon jim nyní nedovoluje přivést si nejbližší kolegy. Poukazují rovněž na problémy při nesouladu s odbornými náměstky. Opozice kabinet tvrdě kritizuje.

Kabinet Andreje Babiše prosazuje zásadní změnu služebního zákona už od konce minulého roku. Počítá také s posílením moci premiéra - nejvyšší státní úředník má podléhat přímo jemu a nikoliv ministrovi vnitra.

Jedním z hlavních důvodů změn může být situace na resortu zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch otevřeně mluví o tom, že by potřeboval odvolat svého státního tajemníka Iva Benedu.

To přitom v tuto chvíli může udělat vláda jedině se souhlasem náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého. „Služební zákon je rigidní,“ uvedl Vojtěch. Podle něj je na místě otázka, zda by vláda v takovém případě neměla mít pravomoc o úředníkovi rozhodnout. „Je to principiální věc do budoucna,“ uvedl Vojtěch.

Vojtěch také vidí jako problém obsazování pozic náměstků. Ministr by si podle něj měl na úřad vybrat svůj tým náměstků, teprve nižší úředníci jako ředitelé odborů by pak podle něj měli zajišťovat kontinuitu. „Novela by měla řešit, aby státní sféra byla víc prostupná lidem zvenčí. Člověk z privátní sféry podle současných pravidel nemůže jít dělat náměstka,“ dodal Vojtěch.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové by měl ministr mít právo přivést si své lidi. „Na ministerstvu pracuje přes dvacet tisíc lidí a nemůžete si přivést ani nejbližšího spolupracovníka, řízení jde pak velmi těžce. Jediné, co můžete, je státnímu tajemníkovi oznámit, že někdo neplní úkoly nebo je neplní tak, jak by je měl. On je třeba pokárá, nebo dá horší hodnocení,“ řekla. Pro efektivní vedení by podle ní bylo dobré, aby se zákon uvolnil.

Opozice je přesvědčena, že menšinové vláda v demisi by se měla podobných kroků zdržet. „Byť jsme před problémy, které zákon o státní službě způsobuje, varovali už při jeho schvalování, nyní to působí dojmem, že se Andrej Babiš snaží zbavit nepohodlných osob a dosadit zástupce stran, které vyjadřují vůli podpořit jeho menšinovou vládu,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Kriticky se k úvahám o změně zákona o státní službě staví i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Za hlavní negativum pojednávané novely považuji především její načasování v momentě, kdy je zapotřebí řešit celou řadu důležitějších věcí, než je upevňování vlivu hnutí ANO ve státní správě. Navíc skryté pod mediální zkratkou údajné vyšší flexibility a operativnosti služby. Příkladem je navrhovaná úprava služebního hodnocení, která může být v navržené podobě zneužívána pro zbavování se nepohodlných úředníků,” míní.

Premiér Babiš uvažuje o několika variantách změn, vláda se dnes na žádné ani po čtyřech hodinách jednání nedohodla. V debatě bude pokračovat na dalších zasedáních. Není jasné ani to, nakolik se novela ještě změní v Poslanecké sněmovně a Senátu, kde vláda nemá dohodnutou většinu poslanců.

Ministr vs. Tajemník

Ministr Vojtěch už Postráneckému poslal na svého tajemníka Benedu podnět k zahájení kárného řízení. Jedním z hlavních důvodů je špatná personální situace na ministerstvu, chybí tam asi 170 lidí z 550. „Na ministerstvu zdravotnictví máme suverénně nejhorší obsazenost ministerstva, kolem 65 procent, ministerstvo je na tom personálně velmi špatně. Státní tajemník je odpovědný za to, aby zaměstnance zajistil, aby je případně zaplatil,“ uvedl Vojtěch.

Proti Benedovi má Vojtěch několik silných argumentů. Tajemníka kritizoval už v roce 2016 tehdejší ministr Svatopluk Němeček, poslal mu oficiální vytýkací dopis. Podle Zdravotnického deníku si na Benedu ministrovi Vojtěchovi oficiálním dopisem stěžovali čtyři ředitelé krajských hygienických stanic a také čtyři ze třinácti ministerských ředitelů odborů.

Server v této souvislosti poznamenal, že Beneda před časem vstoupil do pražské ČSSD a dobře vycházel s bývalým ministrem Miloslavem Ludvíkem, který tehdy pražskou ČSSD vedl.