Co čekat od nového šéfa ČSSD? Nikdo v podzimních volbách nečeká zářné vítězství, tvrdí Hamáček

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: Profimedia.cz

Jan Hamáček
Milan Chovanec a Jan Hamáček coby delegace ČSSD v Lánech u prezidenta Zemana
Jan Hamáček
4
Fotogalerie

Nový šéf sociální demokracie Jan Hamáček říká, že strana prohrála loňské volby kvůli odlivu penzistů a také lidí, kteří zůstali doma. „Senioři uvěřili tomu, že jim vyšší důchody zařídil Andrej Babiš. A dvě stě tisíc lidí jsme nedokázali zmobilizovat v kampani,“ říká Hamáček. Okamžitě po sjezdu ČSSD by se strana podle něj měla soustředit na podzimní senátní a komunální volby. „Nikdo neočekává, že budeme oslavovat nějaké zářné vítězství. Je ale třeba minimalizovat škody a pokusit se vrátit na vzestupnou trajektorii,“ dodává.

Umíte si vy osobně představit účast ČSSD ve vládě vedené trestně stíhaným premiérem?

Účast trestně stíhaného politika ve vládě je velký problém. Nicméně není to primárně problém sociální demokracie, naše strana tu věc nezpůsobila. Je to problém hnutí ANO, které by ho mělo vyřešit.

Jak byste popsal posledních pět let vztahů mezi Milošem Zemanem a ČSSD?

Máme spolu dlouhodobě korektní a profesionální vztahy. Vážím si toho, že jsem s ním mohl vždy otevřeně diskutovat. Ne vždy jsme se shodli. Co se týká vztahu Miloše Zemana a sociální demokracie, procházely různými fázemi. V poslední době to bohužel z profesionální roviny přešlo do roviny osobní. To pokládám za chybu.

Vnímáte jako překážku, že Zeman v prezidentských volbách masivně oslovil především voliče SPD, KSČM a hnutí ANO?

Pokud mám hodnotit výsledek voleb podle voličů, ukázalo se, že i v Praze je řada lidí, kteří slyší na levicová témata. Tím bychom se určitě měli zabývat.

Co bylo hlavní příčinou volební porážky ČSSD loni na podzim?

Proces poklesu volební podpory sociální demokracie trval minimálně dva roky. Projevil se už výsledkem v senátních a krajských volbách v roce 2016. Lze říci, že začal okolo policejní reorganizace. Do té doby jsme dokázali ve vládě s Andrejem Babišem prosazovat hlavně naše témata. Jakmile se ale objevil problém se změnami v policii, překreslil Babiš hřiště. Začal na nás útočit s argumentem, že jsme stejní jako všechny ostatní tradiční strany.

Vzhledem k tomu, že policejní reorganizace nebyla naším tématem, jsme se dostali do defenzivy. Pokračovalo to jakousi permanentní kampaní hnutí ANO, kdy jeho lídr velmi umně využíval všech úspěchů vlády. Klasickým příkladem jsou důchody, jejichž zvýšení vybojovala naše ministryně práce Michaela Marksová. I když Babiš hlasoval proti, napsal pak na Twitteru, že zařídil růst penzí. Zatímco my jsme se soustředili na každodenní agendu, on na prezentaci sama sebe.

Co vládní krize?

Ta se na loňském volebním výsledku také podepsala. Lidé nás volili, protože viděli, že se dokážeme ve vládě dohodnout a něco prosadit. Vládní krizi pak ale nesli nelibě. Poslední ranou do vazu byla kauza lithium, kterou proti nám využili naši političtí oponenti, a my jsme už nestihli reagovat.

Koho ve sněmovních volbách volili lidé, z nichž byste znovu chtěl udělat voliče sociální demokracie?

Naše vnitrostranické analýzy nám ukazují, že jsou dvě hlavní skupiny voličů, kteří opustili ČSSD. Ta největší přešla k hnutí ANO. Souvisí to právě s tím, jak Babiš dokázal prezentovat úspěchy minulé vlády. Do této skupiny patří senioři, kteří uvěřili tomu, že jim zařídil vyšší důchody. To je něco, co musíme zásadně změnit. Druhou velkou skupinou jsou lidé, kteří zůstali doma. Udělalo to přes dvě stě tisíc voličů. Ti neviděli důvod, proč dát hlas ČSSD. V jejich případě jsme selhali v kampani. Nedokázali jsme je mobilizovat.

Nelehké časy prožívá levice v celé Evropě. Kde vidíte příčiny?

Evropská levice prochází krizí. Je to patrné ve Francii, v Nizozemsku a i v Německu. Jakkoliv SPD dosáhla výsledku přes dvacet procent hlasů, byl nejhorší v historii. Důvodem je, že sociální demokracie naplnila to, kvůli čemu v předminulém století vznikla. Lidé považují za samozřejmost, že pracují pět dní v týdnu, že se kvalita pracovních podmínek výrazně zvýšila. Proto podléhají stranám, které nabízejí jednoduchá řešení.

Na jaká témata se chcete soustředit?

Myslím, že myšlenka sociálního státu není mrtvá. V Česku je stále milion lidí, kteří vydělávají deset až dvanáct tisíc korun čistého. Velkým problémem jsou exekuce. A tím největším je bydlení. Řada seniorů nemůže sehnat malometrážní byty, to samé platí pro mladé rodiny. Jediným řešením je masivně se zadlužit hypotékou. Všem těmto lidem by ČSSD měla podat pomocnou ruku. Musíme jako strana provést restart a přesvědčit naše tradiční voliče, že jsme tím nejlepším, co politická scéna nabízí.

Pokud byste měl pojmenovat jeden společenský problém, na nějž by se ČSSD měla primárně zaměřit, bylo by to bydlení?

Neexistence bytové politiky je časovaná bomba. Drtivá většina Čechů bydlí ve vlastních bytech, což znamená vysoké zadlužení při fixaci na jednu nemovitost. Současně to omezuje mobilitu pracovní síly. Inspiroval bych se Rakouskem, kde velmi dobře funguje podpora nájemního a družstevního bydlení. Pokročit je také třeba se startovacími byty. Mladí lidé, kteří chtějí založit rodinu, by měli dostat šanci, žít pět let v takových bytech. Za tu dobu by si uspořádali finance, připravili se na společné žití a rozhodli se, zda chtějí jít cestou hypotéky nebo nájemního bydlení.

Vidíte nějakou inspiraci mezi lídry levice v zahraničí? Raději Schulz, nebo Corbyn?

Je složité jmenovat jednoho člověka. Jeremy Corbyn je velmi úspěšný lídr Labouristické strany. Nicméně Velká Británie je velmi specifická. Nemyslím si, že britské recepty lze použít všude v Evropě. Martin Schulz dává velký důraz na další integraci EU, což samozřejmě cesta je. Jsem přesvědčen, že se řada problémů nedá vyřešit na národní úrovni. Pokud chceme například bojovat proti odlivům peněz do daňových rájů, potřebujeme evropskou spolupráci. K evropskému projektu je ale nutné přistupovat tak, aby ho lidé pochopili.

Jaký je váš cíl pro podzimní senátní a komunální volby?

Je třeba otevřeně říci, že situace v ČSSD je složitá. Nikdo neočekává, že na podzim budeme oslavovat nějaké zářné vítězství. Je ale třeba minimalizovat škody a pokusit se stranu vrátit na vzestupnou trajektorii.

Máte už dohodnuté nějaké výrazné kandidáty do Senátu?

Vedeme konzultace s několika zajímavými osobnostmi. Jména ale zatím prozradit nemohu.